woensdag 12 november 2008

Garmin Oregon 400T GPS




Trouwe lezers weten dat ik op de tweede dag van de fietstocht naar Giessen/Wetzlar in Duitsland de groep ben kwijtgeraakt. Nu is het comfortabel om lekker in de groep mee te rijden en de navigatie aan anderen over te laten, maar als je alleen achterblijft is het plotseling niet leuk meer.
Het is ook helemaal niet nodig omdat navigatie, vooral op zee, altijd één van mijn hobbies was. Zo heb ik op zee gewerkt met de sextant, radionavigatie (DF), Decca en daarna met GPS. Jarenlang heb ik een Garmin GPSIII gehad die later ook op de computer werd aangesloten.
Het alleen achter blijven zal me niet nog een keer overkomen. Daarom op zoek naar een geschikte GPS. Veel fietsers gebruiken een Garmin GPSMAP 60CSx. Prima apparaat, maar qua interface zoek ik iets vriendelijkers. De nieuwe Garmin Colorado lijkt me wel wat. De gebruikerservaringen en tests van onafhankelijke websites leveren op zijn zachtst gezegd weinig tevredenheid op over de Colorado. Dan krijg ik de splinternieuwe Garmin Oregon 400t bij een vriend in handen. Met 469 euro geen koopje, en zelfs op dat moment in Nederland nog niet te koop. De interface en de bediening wordt door de eerste testers de hemel in geprezen. Het scherm is weliswaar groot maar niet erg helder. Ik bestel er één en heb nu een paar weken ervaring met het compacte apparaatje.
Aanvankelijk ben ook ik niet onder de indruk van de helderheid van het scherm. Dit bezwaar wordt ondervangen doordat de Oregon op de wielkast van de Quest met het gebruikelijke klittenbandje vast zit. De achtergrondverlichting doet het dan prima en bij de juiste keuze van de schermafbeeldingen gaat het uitstekend. Bepalend is ook of er geladen batterijen in de GPS zitten. Als de ontlading te groot wordt, dimt het scherm. Bij gebruik van nieuwe 2700 Mah batterijen is er geen enkel probleem. In volle zon is de Oregon goed af te lezen zonder backlight.
De Oregon kent maar één knop, de aan/uit knop. De gehele bediening doe je op het aanraakscherm. Dit gaat fantastisch, net als met de Apple iPhone. Je kunt de Oregon helemaal naar je hand zetten en met zelf te maken profielen werkt de Oregon flitsend snel.
Het beheer van tracks gaat super, beter dan met welke andere GPS ook. Het volgen van een track in vogelvlucht is kinderspel.
Ik wil niet zeggen dat dit de beste fiets GPS is, er blijven liefhebbers voor de 60CSx en Vista serie, maar voor mij is dit de fijnste GPS die ik ooit in handen had.
Kortom, een aanrader.

De schermafbeeldingen zijn gemaakt van de Mapsource TOPO.nl die op een 2 Gb SD kaartje is geladen. Het groene plaatje is de standaard kaartweergave. De oblique of vogelvlucht afbeeldigen zijn gemaakt in de 'automotiv' stand en zijn voor het volgen van een track perfect. Op de ene afbeelding is geen track actief, in de andere is de dikke magenta lijn de te volgen track die ik ook zonder bril prima kan zien. De afbeelding van het bedieningsscherm is de eerste van totaal 4 schermen.

Het licht gaat aan
NB. Update d.d. 13-11-2008. De Oregon werd geleverd met firmware versie 2.40. Via de automatische update service van Garmin, Garmin Webupdater genaamd, installeert zich firmware versie 2.60. Het eerste dat me opvalt is dat de achtergrondverlichting van het scherm een heel stuk helderder brandt. Garmin meldt dit niet, maar dat is geheel in lijn met wat andere fabrikanten, zoals bijv. Apple, ook doen. Ze noemen een aantal verbeteringen, maar lossen en passant één of meer andere problemen op. Met het helderder scherm ben ik zeer ik mijn sas.

18 opmerkingen:

WFvN zei

Alleen achterblijven ga je niet voorkomen met een GPS-apparaat ;-)

Maar de rest weer vinden gaat natuurlijk wel een stuk vlotter.

Ik ben ook tijden aan het zoeken geweest naar GPS-navigatie.
Ik ben uitgekomen op de HTC Touch Cruise; een vergelijkbaar toestel als de iPhone 3g. Goed, de iPhone ziet er strakker uit, heeft groter scherm, hogere resolutie maar qua mogelijkheden op navigatiegebied wint de Touch Cruise het toch echt. Niet zo zeer de schuld van het toestel maar meer van Apple als ik je goed begrepen heb in een eerder bericht.

De problemen die jij daar noemt, ken ik niet. Ik kan diverse software erop zetten (OziExplorer voor tracks bijvoorbeeld, Garmin XT voor fietsroutes en iGO voor in de auto). Ook agenda, telefoon, etc. zitten bij mij in m'n toestel.

Ik heb begrepen dat je een Apple-man bent maar mijn ding is het niet. Te duur me accessoires en teveel geëmmer met software, providers, etc.

Dat neemt niet weg dat ik die nieuwe Garmintoestellen ook wel interessant vind, zeker als de UI wat beter werkt dan op bijvoorbeeld de Quest en de Map60-serie. Wat een doolhof..... (die ik overigens ook terug zie in Garmin XT, alleen is daar de bediening net iets sneller door het touchscreen van m'n Touch Cruise)

Wim Schermer zei

Hi Wilfred,
Ik heb de iPhone alleen gekocht voor de primaire taken, telefoon, iPod en agenda. De rest is leuk, maar ik verwacht van de iPhone niet de functionaliteit van een echte GPS. Apple kan veel, maar primair willen ze er aan verdienen. Hoe zouden ze anders aan 15 miljard dollar op de bank komen?
De interface van de Oregon is een verademing. Hoewel ik niet onhandig ben met 'apparaatjes', is dit wel heel makkelijk.
Groeten,
Wim

bertg zei

Ha Wim,

Het is een leuk dikkertje zo'n Oregon. Ik heb de goedkopere versie de 200. Wel met een 8 GB kaartje erin. Daar staat dan meteen alles op aan kaarten die ik zou kunnen gebruiken. Er is zelfs een kaart voor Thailand beschikbaar.
De 200 geeft geen piepje bij het aangeven van de route.
Verder is er niet zoveel verschil tussen.
Prima apparaat, met een handicap. Het ding kan soms volledig bevriezen. Er zit dan ergens een verborgen gpx file klem.
Wel denk ik dat hij een wat mindere ontvangst heeft in mijn C-Alleweder. Dat heb je met carbon.

Groet,

Bert Gazendam

Wim Schermer zei

Hi Bert,
Wat ik één keer gemerkt heb dat ie bevriest als je de beide icoontjes op het bureaublad van je computer niet in de prullenbak gooit als je de Oregon van de computer verwijdert. Is ook niet zo gek, het is tenslotte een USB apparaat waarvan de bestanden wel fatsoenlijk moeten worden afgesloten.
Het fietsen met de 'automotiv' vogelvlucht instelling vind ik fantastisch.
Groeten, ook aan Leonie, Wim

Anoniem zei

Wim,

Mooi, erg mooi apparaat!
Heb zelf, voor mijn reis naar Spanje, de Colorado 300 gebruikt. Met topokaarten van Nederland, Belgie, Frankrijk en Spanje.

De Garmin heeft me geen moment, ook niet tijdens plensbuien, in de steek gelaten.

De 400 zal zeker van de zelfde kwaliteit zijn...!

Ook de 'samenwerking' met Apple is perfect.

Hoop dat je er een veel plezier van zal hebben.


Gegroet,

Hans Snijder

Wim Schermer zei

Hi Hans,
Leuk wat van je te horen.
Hoe gebruik jij de Colorado samen met Apple?
Groeten,
Wim

Anoniem zei

Ten opzichte van de GPSMap 60CXs zuipt hij wel batterijen (2700mha in 6 uur terwijl de GPSMap er 20 uur mee deed). En het scherm is erg slecht zichtbaar in veel lichtomstandigheden. Voor de rest een prima apparaat.

Wim Schermer zei

De gebruiksduur is zeer veel langer dan 6 uur. Ik heb de GPS meegehad op een fietstocht naar Dronten op en neer. Aan het eind van de dag waren er nog 2 groene blokjes over. De volgende dag heeft de Oregon nog zeker 6 uur gedraaid. Ik schat de gebruiksduur op zeker 16 uur.
Wat het scherm betreft, na de laatste firmware update naar 2.60 is de helderheid sterk verbeterd en is de bruikbaarheid gewoon zonder meer prima.

Anoniem zei

Dag Wim,

Ik heb een vraag over het op de Oregon plaatsen van tracks en routes.

Is het bij deze apparaten inderdaad zo dat je slechts een gpx bestand naar het apparaat hoeft te kopiëren als het als mass storage device is aangesloten? Heeft dat ook tot gevolg dat je er onbeperkt - totdat je SD kaartje vol is - tracks op kunt zetten, en niet bent beperkt tot 20 tracks zoals bij de eTrex serie?

Groeten,

Maarten

Wim Schermer zei

Hi Maarten,
Ik heb bij wijze van test een 40-tal tracks van GPStracks.nl rechtstreeks naar de mass-storage van de Garmin Oregon gekopieerd.
Nadat de Oregon is afgekoppeld ziet deze alle 40 tracks direct. Er is dus geen beperking tot 20 tracks zoals in de Etrex. Ik heb niet geprobeerd de tracks te kopiëren naar het SD kaartje. Het geheugen van de Oregon zelf is zo groot dat het aantal tracks niet gauw te weinig zal zijn. Garmin zegt niet hoeveel geheugen er in de Oregon zit. Dit blijkt 3,72 GB te zijn. Met ruim 40 tracks die ik er zojuist opzette, is er nog 1,36 GB beschikbaar. Het grootste deel wordt ingenomen door de behoorlijk gedetailleerde kaart van Europa.
Volgens de specs, ik pak ze er net bij, zouden er 50 routes in de Oregon kunnen worden opgeslagen.
Groeten,
Wim

Rob Broek zei

Hallo Wim,

Mooie recentie. Ik ben zelf aan het twijfelen tussen de Garmin Oregon en Colorado. Ik ben van plan dit ding niet alleen in de Quest te gebruiken, maar ook bij wandelen, en als ik samen met m'n vriendin op de rechtop fiets zit. Ik hoor veel mensen over de slechte leesbaarheid van het scherm in vol zonlicht. Is dit door de update ook opgelost ?

Met vriendelijke groet, Rob Broek.

Wim Schermer zei

Hi Rob,
De Oregon gaat m.b.t. tracks, en die gebruiken we intensief als we aan het fietsen zijn, veel en veel vriendelijker om dan de Colorado. Ik heb ze naast elkaar vergeleken op dat punt. Het bijv. een naam geven van een track in de Oregon is seconden werk, met de Colorado moet je elke letter met de 'rocker' opzoeken en klikken. Kost minuten!
De Oregon is in vol zonlicht, met het zonlicht achter je, goed af te lezen. Zijn de condities minder, dan heb je al gauw het achtergrond licht aan. De Oregon houdt dat 10 uur met continu de volle verlichting aan, dus is dat eigenlijk geen probleem. Wil je langer dan 10 uur fietsen, dan moet je de schermverlichting automatisch na bijv. 30 sec laten uitgaan. Je kunt dan zo'n 16 uur rijden op 2 accuutjes. Uiteraard is het nooit verkeerd om een paar reserve accuutjes mee te nemen.
In de Quest heb ik de Oregon met een klittenbandje op de wielkast zitten, uitstekend afleesbaar behalve in het echte donker, dan moet je achtergrond verlichting dimmen.
Groeten,
Wim

Anoniem zei

Dag Wim,
ik ben van plan een outdoor gps aan te kopen maar dan om te wandelen en voor Geocaching. Een veel gehoorde klacht over de Oregon is inderdaad de soms minder duidelijke afleesbaarheid bij zonlicht en ook dat hij veel batterij verbruikt. Wat zou jij aanraden voor wandeltochten? Een Oregon 400t of een 60 CxS?
Gebruik jij jouw Oregon ook voor wandelingen of enkel voor fietstochten?

Wim Schermer zei

De afleesbaarheid in vol zonlicht is prima, onder voorwaarde dat je de zon achter je hebt. Is het daglicht minder helder, dan zet je gewoon de achtergrondverlichting aan. Laat je dit licht continue branden, dan doe je ruim 10 uur met een acculading. Gebruik je slechts zo nu en dan de achtergrondverlichting, dan is 16 uur zeker haalbaar.
2 reserve celletje in je zak en je kunt vrijwel ongelimiteerd onderweg zijn. Voor wandelen is de Oregon uitstekend, vrienden van mij gebruiken de Oregon met bijzonder veel plezier. Het gebruik van tracks en geocaching zijn in de Oregon veel beter geïmplementeerd dan in de veel oudere 60 serie.
Groeten,
Wim

Jielus Hendrik Kuijntjes zei

Erg interessant allemaal! Mijn GPS60CSx wordt waarschijnlijk ingeruild voor een Oregon 400t. Dit omdat ik veel onderweg ben, te voet en openbaar vervoer, in zuid oost Azië. Die 4 Gb spreekt mij aan omdat ik dan veel kaarten gemakkelijk kan verplaatsen in mijn GPS. Zijn er ook mensen die ervaring hebben om deze GPS samen met een Apple MacBook te gebruiken? Veel van die software waar ik over lees draait alleen maar in windows!

Wim Schermer zei

Beste Jielus,
Ik gebruik de Oregon met een MacBook Pro. Kijk voor de software even op:
http://www.xs4all.nl/~msneep/navigatie/
Daar staat alles voor de Mac.
Groeten,
Wim

geert baas zei

Hallo

Ik heb mijn Oregon 300 vandaag voorzien van de laatste (denk ik) software-update en hij vermeldt nu onder info:
Beta software 3.15 (was 3.10) en Versie GPS-software 3.70. (was 3.60). Dit zijn andere versies dan die ik heb gelezen voor de 400. In deze weglog wordt nl. gesproken van versie 2.60. Zou dit verschil kunnen maken ? Trouwens, ik heb hierna geen verbetering gezien van de schermhelderheid.
Is er nog hoop ? Ik gebruik NIMH-batterijen van 2650 mHa. Wie helpt mij uit de brand ?

Geert 30-8-2009.

Wim Schermer zei

Hi Gerard,
Ik was met mijn 400T inmiddels tot 2.8 opgewaardeerd. Vanavond heb ik de 400T opgewaardeerd naar 3.10. Een hele lijst verbeteringen waarvan vooral de tekensnelheid van grote kaarten wel 10x is versneld, perfect.
Ik gebruik een allwhite achtergrond scherm. Dit maakt de 400T prima af te lezen. In het stikkedonker kan ik de krant lezen als de 400T op 20 cm afstand wordt gehouden. Ook kan ik in het donker uitstekend mijn weg vinden met het schermlicht als lampje.
Groeten,
Wim