maandag 30 december 2013
Anti-spam woordverificatie is nu niet meer nodig
Beste mede-bloggers,
Heel lang zijn onze blogs redelijk verschoond gebleven van spam. Ongeveer twee jaar geleden kwam daar een eind aan. Hoe populairder de blog, hoe meer hinder. Op een gegeven moment kreeg ik veel meer spamreacties dan reacties van mensen van vlees en bloed. Toen het aantal spamreacties tussen 10 en 20 stuks per dag kwam heb ik het beruchte middel van de woordverificatie, ook wel captcha genoemd, aangezet.
Gaandeweg verminderde het aantal spamreacties tot slechts één per week. Enkele maanden geleden heb ik de woordverificatie dan ook weer uitgezet. De laatste maand kreeg ik maar 5 ongewenste reacties.
Het probleem is nu dus beheersbaar. Verandert het dan is het natuurlijk altijd mogelijk woordverificatie weer aan te zetten.
De meerderheid van de bloggers heeft de vervelende woordverificatie nog aanstaan.
Graag roep ik jullie op om met ingang van het nieuwe jaar de woordverificatie uit te zetten en het reageren daarmee een stuk prettiger te maken.
Om de woordverificatie uit te zetten, klik je bovenin het blogmenu op 'Ontwerp. Je komt dan bij 'Instellingen'. Volg het rijtje instellingen > berichten en reacties > woordverificatie weergeven > nee.
Labels:
captcha,
Woordverificatie
donderdag 26 december 2013
Oliebollentocht 2013, waarschuwing harde wind
De Oliebollentocht 2013 moet ik helaas aan me voorbij laten gaan. Mijn vrouw herstelt van een zware operatie en 2 dagen weg zit er even niet in. Uiteraard volg ik met genoegen de voorbereidingen van Arnold, Cees, Matthijs, George en anderen.
Voor weersverwachtingen kijk ik altijd op 'windguru.cz' waarop ik een abonnement heb. Op deze site kun je de weersverwachting voor iedere plaats op de wereld per uur bekijken. Morgen ziet het er helaas niet fraai uit. Als de Noord-Hollandse delegatie 's nachts gaat rijden, is de wind met 4 Bft nog redelijk. De temperatuur is 3 gr. C, maar de gevoelstemperatuur is al onder nul. Voor de rijders met kap geen probleem, degenen met het hoofd in de buitenlucht is het oppassen geblazen.
Minder comfortabel is de wind die gemiddeld steeds tegen is. Die neemt in de ochtend, ook in Tilburg, toe tot Bft 7 met windstoten tot Bft 9. Eerlijk gezegd zijn dat windverwachtingen waarbij ik de Quest normaliter in zijn warme garage laat. In combinatie met de verwachte regen is het geen pretje. Ik hoop van harte dat het meevalt.
PS. Arnold, als je een kap wil gebruiken, ik kom hem graag met de Tesla langsbrengen :)
Labels:
Oliebollentocht
dinsdag 24 december 2013
VeloTilt ruit
De grote ruit voor de VeloTilt wordt gemaakt door Dick van der Vaart van Alrec in Mijdrecht. Dick stuurt ons de volgende fotoserie met begeleidende tekst.
De omgekeerd liggende mal is hier volgebouwd met blokken schuim. Daarna zullen de opengebleven ruimten worden volgegoten met gips. De matrijs wordt daardoor volledig 'hard' en zal niet indeuken door de immense druk van het vacuüm. Helemaal volgieten kan ook maar dan wordt het gewicht onhanteerbaar hoog.
De matrijs is hier volgegoten met gips. De houten ophanging kan nu worden verwijderd.
De matrijs moet op de onderliggende plank passen om in de vacuümmachine te kunnen worden geplaatst. Van de achterkant moet dus nog wat worden afgehaald. Het gladde oppervlak van de matrijs wordt tijdelijk met een speciale tape beplakt om beschadigingen te voorkomen.
Ook aan de voorkant is de matrijs te groot. Er is evenwel voldoende ruimte om ook hier een stukje af te halen.
De vacuümmachine is een reusachtig apparaat met een dito stroomverbruik.
De eerste 'tracks' zien er al goed uit.
Nadat de ruit is gemaakt wordt deze afgezaagd.
We zien hier de glanzende buitenkant terwijl de beschermende folie aan de binnenkant er nog op zit.Volgens Dick kan het nog mooier, maar voor het eerste prototype zien de ruiten er prima eruit.
maandag 23 december 2013
Fijne Kerstdagen en een gezond 2014
Vandaag zal het weer hard gaan waaien. In de ochtend waait het Bft 5 met uitschieters tot Bft 7. Met de stormstrippen op de Quest en de racekap geen enkel probleem. De zuid-zuidwestelijke wind helpt een handje mee om prettig snel langs het Noord-Hollands kanaal naar Purmerend te rijden. Langs de Oostdijk van de Beemster koers ik naar Oosthuizen. Een waterig zonnetje schijnt op de fraaie bomen die aan de binnenkant van de dijk staan. Het blijft een prachtig gebied en ik waag er maar eens een plaatje aan.
Bij Oosthuizen rij ik omlaag de polder in, zeker 7 meter de diepte in. Ook nu weer heb ik de wind dwars in en op nieuw asfalt zoef ik naar de molens van Schermerhorn. Van twee kilometer afstand zie ik één van de boerderijen in de Mijzenpolder mooi met de witte daklijsten boven de dijk uitsteken. Met de Canon Powershot G1X maak ik een foto en gok erop dat de uitstekende kwaliteit van de lens en de grote sensor een goede uitvergroting mogelijk zal maken. Het resultaat staat hierbij.
Prettige kerstdagen, maar vooral een gezond 2014, wens ik alle lezers van mijn blog van harte toe.
zaterdag 21 december 2013
Bandentesten op Ligfiets.net
Jack Dekker, redacteur van Ligfiets.net sprak ik tijdens de Spezie in Germersheim. Jack vroeg mij toen of ik een soort compilatie wilde maken van de vele blogposts over dit onderwerp.
Deze compilatie staat nu in twee delen online op ligfiets.net. Deel 1 staat hier, deel 2 staat hier.
Labels:
bandentest,
ligfiets.net
donderdag 12 december 2013
Even uitwaaien, smog en nieuwe camera
Na een paar spannende dagen i.v.m. een zware operatie die mijn vrouw Marian onderging, is het vandaag mogelijk wat te ontspannen. De operatie is goed verlopen en het mooie zonnige weer lokt me naar buiten. Ik neem voor het eerst mijn nieuwe Canon Powershot G1X camera mee. Dit is de opvolger van de Powershot G12 die een veel kleinere sensor heeft.
Het is 4 gr. C. en dus tijd om de voetverwarming weer te monteren. De afstandsbediening daarvan werkt niet meer, kwestie van een nieuw batterijtje. Ik maak mijn standaard rondje over de Schermer dijken. Het eerste dat opvalt is dat er een sterke inversie is. Een inversie, sterk verschillende temperaturen in boven elkaar liggende luchtlagen, zorgt er voor dat deze luchtlagen niet goed met elkaar mengen. Vaak met gevolg dat sterk vervuilde lucht in de onderste regionen van de atmosfeer blijft. Dit is goed te zien als je wat hoger staat zoals op het hoge viaduct bij West-Graftdijk.
De luchtdruk is hoog, de temperatuur laag. Dat levert flink wat luchtweerstand op naarmate de snelheid oploopt. 40 km/u vraagt in de zomer zo'n 140 Watt vermogen. Nu is daar 175 Watt voor nodig. Bij de Schermer molens maak ik een paar plaatjes. Aan de andere kant van de dijk staat de molen van Hans Dulfer, de saxofonist. Het is pal tegenlicht en de zon schijnt glashard in de lens. Ik zie pas later dat de ISO instelling op 3200 ASA staat. Bij de G1X heeft dat optisch nauwelijks nadelige effecten, zelfs niet als de opname gemaakt wordt op 1/3200 met F16. 200 ASA zou natuurlijk beter zijn. Die opname maak ik ook, maar die opname is niet spannend omdat de zon nu alleen maar een grote witte vlek is.
Labels:
Canon G1X
zaterdag 7 december 2013
VeloTilt passen voorframe
Door een bijzondere constructie van de voorvork is er geen balhoofd nodig. Daardoor kan de Rohloff naaf een heel stuk lager worden geplaatst en zit ie niet in het gezichtsveld. Dat is ook nodig omdat één van de luchtslangen over de Rohloff naaf zal lopen.
Bram is één van de kleinere fietsers en hij kan de pedalen prima rond draaien. Dat lukt alle andere teamleden, inclusief de lange David Wielemaker, ook. Wel is er een kans dat een scheenbeen bij het ongewild uit het linker pedaal schieten tegen de bracket van de Rohloff naaf kan komen. Daarvoor heeft Piet al een herzien ontwerp voor de bevestiging van de Rohloff naaf getekend. Hiermee is dit probleem ook getackeld. De juiste plaatsing van alle componenten is belangrijk omdat de VeloTilt maar 248 cm lang is.
Uitgebreid staan we stil bij de achterste wielophanging. Er moeten keuzes gemaakt worden tussen geavanceerd en duurder of eenvoudig maar zwaarder. Beide mogelijkheden zijn nu ontwikkeld en kunnen beide op de inmiddels vervaardigde montagebalk worden aangebracht.
Foto:
Op het stoeltje Jeroen Koelman, staand Bram Smit en hurkend Piet Kunis
Labels:
Velotilt
woensdag 4 december 2013
VeloTilt in albast
De VeloTilt maakt nogal wat los bij velomobielrijders. Ons ontwerpteam krijgt dagelijks tips en hints om dingen beter, makkelijker en mooier te maken. Vandaag krijg ik heel bijzondere foto's toegestuurd van Henry de Sterke, een Questrijder uit Oost-Voorne.
Henry heeft uit een enorm blok albast een model van de VeloTilt gemaakt. Albast is een halfdoorschijnende minerale steensoort die redelijk goed te bewerken is. Dit model is met 53 cm lengte een imposant geheel.
Henry heeft er meer dan 100 uur aan gewerkt. Vooral het aanpassen van het basismodel tot een slanker geheel kostte veel tijd. Ook het polijsten met korrel 2000 is meer dan een dag werk.
Het resultaat is prachtig.
Labels:
VeloTilt albast
dinsdag 3 december 2013
VeloTilt cabrio
Deze week zal de ruit voor de fiets bij Alrec gemaakt worden. Hierna kan de kap worden gelamineerd en zijn alle onderdelen, op de wielkappen na, wel zo'n beetje klaar.
Naast de volledig gesloten versie zoals die nu ontwikkeld wordt, gaan de gedachten ook al uit naar een versie die meer geschikt is voor dagelijks gebruik. Uiteraard is de volledig gesloten versie het snelst, maar door een grote vlak liggende ruit is 's avonds en als het regent onvoldoende te zien. De VeloTilt krijgt een grote luchtinlaat vooraan voor veel verse lucht en ontwaseming van de ruit, maar in het donker met licht van tegenliggers zal dit geen veilige rit opleveren.
Piet Kunis heeft op basis van de ontwerptekening van David, enkele eenvoudige schetsen gemaakt hoe een VeloTilt voor dagelijks gebruik er uit zou kunnen komen te zien. Er zijn dan drie nieuwe configuraties mogelijk, cabrio, cabrio met een minivizier en met een dakje. Zo ontstaat er een heel veelzijdige combinatie. Het dakje zal in zijn geheel in de bagageruimte van de VeloTilt kunnen worden meegenomen zonder dat dit veel ruimte inneemt. Dit is een groot voordeel t.o.v. racekappen die niet in de fiets kunnen worden meegenomen.
Prettig is dat deze mogelijkheden alleen de kap betreffen. De basis van de VeloTilt blijft gelijk. Je kant er zelfs zonder kap mee rijden. Je hebt dan een open tilting trike.
Te zijner tijd zal David deze schetsen als uitgangspunt gebruiken om ze om te zetten in een computertekening. Deze tekening zal dan de basis zijn voor het frezen van de plug voor deze iets lagere kap en het dakje.
Morgen: een VeloTilt uit albast
Labels:
Velotilt,
VeloTilt cabrio
vrijdag 29 november 2013
Illegale toer/racekap
Matthijs Leegwater heeft vandaag zijn Vekatex toer/racekap ontvangen. Ik wens hem daar veel plezierige kilometers mee. Maar .... het verhaal dat hij op zijn blog daarover schrijft is naar mijn mening wel bedenkelijk.
Matthijs schrijft onder meer:
'De eerste plus punten waren al de prijs en de snelle levering, Vekatex heeft de site al uit de lucht gehaald mede door commentaar van andere fabrikanten'.
Er zijn maar twee fabrikanten van toer/racekappen, Sinner en Velomobielonderdelen.nl. 'Andere fabrikanten' betekent dat ik me aangesproken voel. Laat het duidelijk zijn, ik heb me tot nu nergens in gemoeid.
Matthijs vervolgt:
'Deze (fabrikanten) zeggen dat het hun product is, maar iedereen mag kappen maken en verkopen, misschien komt de ligfiets wereld eens van dat stoffige imago af'.
En hier wringt de schoen. Iedereen mag kappen maken en verkopen. Maar wat Vekatex.nl doet is een schaamteloze kopie maken van de Sinner kap. Makers van een product hebben wettelijk een zogenaamd modelrecht, vergelijkbaar met het auteursrecht op foto's en teksten. Sinner heeft dit modelrecht op zijn kap. Dat is er ook de reden van dat Sinner Vekatex heeft gemaand om te stoppen met het kopiëren van hun kap. Dat kopiëren maakt rechtstreeks inbreuk op hun modelrecht en is dus illegaal en strafbaar. Vekatex heeft uit goed begrepen eigen belang de site vekatex.nl uit de lucht gehaald. Blijkens jouw blogpost gaat Vekatex.nl wel door met leveringen.
Kopiëren kost minder geld dan vanaf het begin een nieuw product ontwikkelen. Als de ontwikkelingskosten door iemand anders zijn gemaakt, kan de maker van een kopie goedkoper produceren. Het gevolg is dat de maker van de oorspronkelijke kap minder omzet maakt, minder of geen winst meer noteert en de activiteit moet staken. Dan blijft er alleen de slecht gemaakte kopie over en de ontwikkeling van nieuwe innovatieve producten is de nek omgedraaid. Kopieën van Rolex horloges en Lacoste shirts uit Turkije worden op Schiphol in beslag genomen en vernietigd. Vekatex.nl doet precies hetzelfde.
Matthijs doet nog een duit in het zakje:
'Aan de ene willen ze er meer op of in de fiets krijgen met de nodige spullen erbij en aan de andere kant zijn ze bang voor nieuwkomers. Het kan ook reden zijn voor nadenken en er mee aan de slag gaan om zelf meer producten voor een lagere prijs aan de man te brengen, massa maakt kassa toch'.
'Ze' zijn niet bang voor nieuwkomers. Toen Velomobielonderdelen.nl al tegen de 100 racekappen had verkocht kwam Sinner op de markt. Sinner heeft inmiddels een goed marktaandeel en de relatie tussen Sinner en Velomobielonderdelen.nl is prima. Sinner monteert bijv. in iedere Mango een door Velomobielonderdelen.nl geleverde Risse schokdemper.
Massa maakt geen kassa Matthijs. Het aantal te verkopen toer/racekappen is beperkt en illegale kopieerders kunnen de ontwikkeling van nieuwe producten voor velomobielrijders om zeep helpen.
Tenslotte betoogt Matthijs: 'Nu over de kap zelf deze is zwaarder dan die van Collega Cees maar voelt veel sterker aan en hij is voor dagelijks gebruik en dat kan toch geen kwaad'
Een zware kap, de glasvezel Vekatex kap is veel zwaarder, kan sterker aanvoelen, maar is dit zeker niet. Glasvezel is veel zwaarder maar ook veel minder sterk. In ieder geval levert onnodig gewicht hoog op de Quest in grensgevallen een groot veiligheidsnadeel op. Velomobielonderdelen.nl toer/racekappen worden uitsluitend van carbon/epoxy gemaakt en zijn nu drie jaar op de markt. In die tijd is nog nooit een kap terug gekomen met slijtage of andere problemen. Ook Sinner kappen worden uitsluitend van carbon/epoxy gemaakt.
Ik hoop Matthijs dat dit onze vriendschap niet in de weg staat, wat mij betreft zeker niet. Wel heb ik er behoefte aan, vooral omdat je me rechtstreeks aanspreekt, om zaken in een eerlijk perspectief te zetten. Concurrentie is prima, dat levert alleen maar betere en goedkopere producten op.
Vekatex.nl kopieert slechts, pleegt inbreuk op Sinners modelrecht en dat is onrechtmatig en strafbaar.
Matthijs schrijft onder meer:
'De eerste plus punten waren al de prijs en de snelle levering, Vekatex heeft de site al uit de lucht gehaald mede door commentaar van andere fabrikanten'.
Er zijn maar twee fabrikanten van toer/racekappen, Sinner en Velomobielonderdelen.nl. 'Andere fabrikanten' betekent dat ik me aangesproken voel. Laat het duidelijk zijn, ik heb me tot nu nergens in gemoeid.
Matthijs vervolgt:
'Deze (fabrikanten) zeggen dat het hun product is, maar iedereen mag kappen maken en verkopen, misschien komt de ligfiets wereld eens van dat stoffige imago af'.
En hier wringt de schoen. Iedereen mag kappen maken en verkopen. Maar wat Vekatex.nl doet is een schaamteloze kopie maken van de Sinner kap. Makers van een product hebben wettelijk een zogenaamd modelrecht, vergelijkbaar met het auteursrecht op foto's en teksten. Sinner heeft dit modelrecht op zijn kap. Dat is er ook de reden van dat Sinner Vekatex heeft gemaand om te stoppen met het kopiëren van hun kap. Dat kopiëren maakt rechtstreeks inbreuk op hun modelrecht en is dus illegaal en strafbaar. Vekatex heeft uit goed begrepen eigen belang de site vekatex.nl uit de lucht gehaald. Blijkens jouw blogpost gaat Vekatex.nl wel door met leveringen.
Kopiëren kost minder geld dan vanaf het begin een nieuw product ontwikkelen. Als de ontwikkelingskosten door iemand anders zijn gemaakt, kan de maker van een kopie goedkoper produceren. Het gevolg is dat de maker van de oorspronkelijke kap minder omzet maakt, minder of geen winst meer noteert en de activiteit moet staken. Dan blijft er alleen de slecht gemaakte kopie over en de ontwikkeling van nieuwe innovatieve producten is de nek omgedraaid. Kopieën van Rolex horloges en Lacoste shirts uit Turkije worden op Schiphol in beslag genomen en vernietigd. Vekatex.nl doet precies hetzelfde.
Matthijs doet nog een duit in het zakje:
'Aan de ene willen ze er meer op of in de fiets krijgen met de nodige spullen erbij en aan de andere kant zijn ze bang voor nieuwkomers. Het kan ook reden zijn voor nadenken en er mee aan de slag gaan om zelf meer producten voor een lagere prijs aan de man te brengen, massa maakt kassa toch'.
'Ze' zijn niet bang voor nieuwkomers. Toen Velomobielonderdelen.nl al tegen de 100 racekappen had verkocht kwam Sinner op de markt. Sinner heeft inmiddels een goed marktaandeel en de relatie tussen Sinner en Velomobielonderdelen.nl is prima. Sinner monteert bijv. in iedere Mango een door Velomobielonderdelen.nl geleverde Risse schokdemper.
Massa maakt geen kassa Matthijs. Het aantal te verkopen toer/racekappen is beperkt en illegale kopieerders kunnen de ontwikkeling van nieuwe producten voor velomobielrijders om zeep helpen.
Tenslotte betoogt Matthijs: 'Nu over de kap zelf deze is zwaarder dan die van Collega Cees maar voelt veel sterker aan en hij is voor dagelijks gebruik en dat kan toch geen kwaad'
Een zware kap, de glasvezel Vekatex kap is veel zwaarder, kan sterker aanvoelen, maar is dit zeker niet. Glasvezel is veel zwaarder maar ook veel minder sterk. In ieder geval levert onnodig gewicht hoog op de Quest in grensgevallen een groot veiligheidsnadeel op. Velomobielonderdelen.nl toer/racekappen worden uitsluitend van carbon/epoxy gemaakt en zijn nu drie jaar op de markt. In die tijd is nog nooit een kap terug gekomen met slijtage of andere problemen. Ook Sinner kappen worden uitsluitend van carbon/epoxy gemaakt.
Ik hoop Matthijs dat dit onze vriendschap niet in de weg staat, wat mij betreft zeker niet. Wel heb ik er behoefte aan, vooral omdat je me rechtstreeks aanspreekt, om zaken in een eerlijk perspectief te zetten. Concurrentie is prima, dat levert alleen maar betere en goedkopere producten op.
Vekatex.nl kopieert slechts, pleegt inbreuk op Sinners modelrecht en dat is onrechtmatig en strafbaar.
Labels:
illegale racekap,
Matthijs Leegwater,
Vekatex
dinsdag 26 november 2013
Tesla Model S en Quest met LED strips
Gisteren ben ik met behulp van de vouwfiets en de NS naar Amsterdam Bijlmer gereisd om de nieuwe Tesla Model S af te halen. Tussen tientallen andere nieuwe Model S auto's stond mijn auto te blinken. De aflevering was binnen een half uurtje gepiept. Ik kan redelijk met computers omgaan en omdat deze auto gewoon een iPad op wielen is, is de bediening kinderlijk simpel. Er zit vrijwel geen knop op. De buitenspiegelinstelling, de deurraambediening en het handschoenenkastje hebben een knop, verder gaat alles op het grote 17" beeldscherm. Morgen zal ik daar een foto van maken.
Vanmiddag maak ik eerst wat foto's van de nieuwe bolide. Voor een elektrisch voertuig best wel een fraaie auto. Dan een eerste langere rit naar Amersfoort, vervolgens via de Houtribdijk naar Enkhuizen en weer terug naar De Woude. Inclusief een langere demorit met mijn buurman totaal 300 km gereden. Thuisgekomen zit er nog voor 50 km in de accu. De accu kan voor langere ritten nog verder worden opgeladen tot een maximale rijafstand van rond 400 km. Dat is voor een elektrische auto heel ver.
In Enkhuizen rij ik een stukje met Jan en neem en passant weer een racekap mee. Jan was al naar huis maar komt graag even terug. Als Jan met de Quest aan komt rijden zie ik voorop een zee aan licht.
Hij heeft bij wijze van experiment witte LED strips op de voorzijde van zijn Quest geplakt. De LEDs zijn ongelofelijk fel en zijn ook vanaf de zijkant perfect te zien. De foto geeft de enorme felheid van de LEDs niet goed weer. Deze verlichting geeft ook heel mooi de breedte van de fiets aan. Vermoedelijk een goed product voor op de wielkasten en in rood voor de scherpe staart van de VeloTilt.
Labels:
Quest LEDs,
Tesla
zaterdag 23 november 2013
Nooit meer benzine tanken
Vandaag heb ik wel de laatste keer in mijn leven een auto van fossiele brandstof voorzien. Mijn Audi is naar een nieuwe eigenaar en heb ik dus voor het laatst met een vulpistool in de hand gestaan om benzine te tanken.
Maandag mag ik de Tesla model S bij Tesla in Amsterdam ophalen. Daar zal ik in stijl voorrijden, met de vouwfiets. Ook straks zullen er meer kilometers worden gefietst dan met de auto gereden.
Tanken doe ik voortaan thuis, elektriciteit opgewekt met windenergie. De enige fossiele brandstofverbruiker is dan nog de bosmaaier om de graskanten te maaien. Het gras wordt verder al elektrisch gemaaid met de fluisterstille Husqvarna maairobots. Al met al is het fossiele brandstofverbruik nog ongeveer één liter per jaar. Daar kan ik wel mee leven :)
Zeker ook doordat ons huis met een warmtepomp wordt verwarmd. Naast de liter benzine voor de bosmaaier koken we op gas. Dat verbruik is 2 m3 per maand, daar raakt Slochteren niet door uitgeput.
woensdag 20 november 2013
VeloTilt ruit in productie
Dick laat er geen gras over groeien. Om goed te kunnen vacuümvormen mag de matrijs geen scherpe randen hebben. Om het eindproduct te laten lossen moeten alle zijden voldoende schuinte krijgen. Dick maakt aan de door Jan en Jeroen gemaakte matrijs een extra deel om het lossen mogelijk te maken.
Labels:
Velotilt
maandag 18 november 2013
Van Mango naar Super Mango
Labels:
Mango,
Mango Sport,
Super Mango
vrijdag 15 november 2013
Geluidmeting in de Quest
Vanmiddag is het mooi zonnig en droog weer en er staat Bft 3 wind uit het noorden. In de iPhone5 draait de nieuwste versie van Decibel Ultra. Volgens geluidstechnici een app die heel nauwkeurig is. Testrapporten laten zien dat Decibel Ultra in het belangrijkste geluidsspectrum maar één tot twee dBa afwijkt van een professionele geijkte decibelmeter.
Ik heb de standaard racekap erop en de wind komt steeds dwars in.
Ik kijk eerst eens wat er op de dBa meter komt stilstaand met de kap op. Vervolgens ga ik steeds 40 tot 42 km/u rijden, voor mij een comfortabele toersnelheid. Ook kijk ik wat er gebeurt als ik een stevige sprint aantrek. Ik doe metingen op de wielkast waar de iPhone normaal in zijn houder is geschoven. Ook doe ik onder gelijke wegcondities metingen met de iPhone voor mijn hoofd. Onderstaand de resultaten.
Stilstaand
45 dBa - met kap en vizier gesloten, geen verkeer in de buurt
72 dBa - met passerende vrachtwagen op 7 meter afstand
73 dBa - met rakelings passerende kleine personenauto
iPhone in de hand bij hoofd
73 dBa - 30 km/u op nieuw glad asfalt
76 dBa - 35 km/u op nieuw glad asfalt
78 dBa - 40 km/u op nieuw glad asfalt
81 dBa - 40 km/u op oud asfalt
iPhone in houder op rechter wielkast
81 dBa - 40 km op nieuw glad asfalt
84 dBa - 40 km/u op oud asfalt
90 dBa - 62 km/u op goed asfalt
94 dBa - 15 km/u op zeer slecht klinker wegdek
iPhone in hand buiten in vrije wind, microfoon van de wind af
96 - 100 dBa - 40 km/u op glad nieuw asfalt.
Hoger dan 100 dBa meet Decibel Ultra en de iPhone zonder externe microfoon niet.
Ik heb steeds de gemiddelde geluidsdruk in dBa gemeten. Pieken zijn uiteraard veel hoger, maar duren zeer kort. De felle indexklik van het schakelen is zomaar 6 dBa harder. Ook de een fractie later optredende klik van het wisselen van tandkrans door de derailleur is 6 dBa harder.
Deze waarden zijn gemiddeld veel lager dan de waarden die Quezzzt heeft gemeten in zijn Quest. Die metingen trek ik zeker niet in twijfel. Wel vraag ik me af waarom de verschillen zo groot zijn. In ieder geval heb ik een serie maatregelen genomen om onnodige geluidhinder te vermijden. De maatregelen zijn, in volgorde van effectiviteit.
-Carbon hoeklijn boven trekkende ketting ter vervanging van kettingbuis
-Schuivend SKF E2 kettingtandwiel met 3 mm rubber O-ringen en kunststof tanden
-61-tands voorblad waardoor kettingsnelheid laag blijft
-Standaard racekap met rubber strips in de koepel, nauwkeurig passend in instapgat
-In racekap geen Nacaduct maar wel een deflector
-Nauwkeurig gebogen kettingbuis retourketting vanaf voorblad
-Kettingbuis in de tunnel met klittenband vrij van de bodem gebracht
-Risse Astro5 demper met zachte demping
-Meerdere carbon/schuim versterkingen in rechter zijkant van de body
-Carbon/schuim strips links en rechts om achterste wielkast om resoneren te voorkomen
-Vóór F-lite banden, wieldoekjes ook aan binnenzijde wielen
-Achter Schwalbe Super Moto
-Voetenstrips, o.m. ter vermijding turbulentie rond voetengaten
-Ventisit vloermat
Tijdens het rijden met 40 km/u hoor ik iedere auto duidelijk van achter aankomen en passeren. Dat betekent dat het geluidsniveau in de Quest lager moet zijn. Een stille fiets is naar mijn mening niet alleen veel prettiger maar ook een belangrijk veiligheidsaspect. Bij een lawaaiige fiets hoor je een auto van achter niet of veel later aankomen.
Ik denk dat de huidige Quest, Strada en Quest XS al veel stiller zullen zijn dan versies van jaren geleden. Alle verstijvingen die nu aangebracht worden leveren niet alleen een snellere fiets op, maar zeker ook een stillere fiets. Een sandwichconstructie is ook zeer veel stiller. Wat niet meer in trilling kan komen blijft ook stil.
Labels:
Geluidmeting
woensdag 13 november 2013
Quest veilig winterklaar met stormstrip
Vanmorgen breng ik de Quest in wintertrim. De laatste ritten merk ik weer dat de zijwindgevoeligheid van de Quest bij Bft 6 al instabiel aanvoelt. De stormstrips gaan er weer op. Dit zijn dezelfde strips als afgelopen winter. Het nieuwe neopreen is kleur- en vormvast en blijft prachtig mooi. De strips gaan op de neus en de staart van de Quest. Ook de racekap krijgt zijn mooie zwarte hanenkammetje weer opgeplakt. Van oktober tot april rij ik nog uitsluitend met racekap. Mutsen, brillen, shawls, truien, jassen vind ik oncomfortabel. Het is een heel groot genoegen om bij lage temperaturen geen tocht om de oren te hebben. Uiteraard wil ik geen enkele zichtbeperking hebben en ook dat is perfect voor elkaar.
De stormstrips plak ik er met dubbelzijdig klevende tape op. In het voorjaar blijven er wat lijmresten achter die met wasbenzine goed te verwijderen zijn.
De Quest kan nu zo'n 1 tot 2 Bft meer wind verdragen. Het betekent overigens niet dat de fiets niet alsnog kan omwaaien, je voelt de winddruk nog steeds goed. Dat de winddruk soms hoog is is goed te merken aan de opstuurhoek die je soms nodig hebt. In ieder geval is het hellend koppel vrijwel weg en dat geeft een veel veiliger gevoel.
Nu ik toch aan het knutselen ben gaat ook de voetenstrip er weer onder. Dit keer een transparant exemplaar. Scheelt zo'n 80 tot 90% minder koude wind aan voeten, kuiten en knieën. Wil je helemaal geen wind via de voetengaten naar binnen krijgen is Lycra te overwegen. Het blijft dan iets warmer in de fiets maar ook vochtiger. Vooral dat laatste vind ik niet prettig en gebruik ik nu al enkele winters met veel plezier de voetenstrip.
Het plaatsen van de voetenstrip gaat anders dan de stormstrip. Gewone dubbelzijdige tape is niet sterk genoeg om de strip een winter op zijn plaats te houden. Ik plak eerst op de plaats waar de strip komt een stuk 5 cm brede gele PVC tape. Daarop plak ik de voetenstrip met secondenlijm vast. Ik heb het mooi in een bocht geplakt tot voor de wielen. Is mooi maar wat lastiger vast te krijgen. De strippen in stukken knippen en rechte stukken vastlijmen levert natuurlijk hetzelfde resultaat op. Lijm nooit een voetenstrip met secondenlijm rechtstreeks op de body. Secondenlijm gaat er niet meer af en dan rest nog slechts schuren.
In het voorjaar trek ik de voetenstrip met de PVC tape er in één keer vanaf. De PVC tape trek ik weer van de voetenstrip af en krab deze met een schraper weer schoon. Wasbenzine doet niks op secondenlijm.
Labels:
Stormstrip,
Voetenstrip
zondag 10 november 2013
Tussen de buien door naar Oostwoud
Jan en Annie Geel zijn beiden 'onder het mes' geweest. Vandaag maar eens een bezoekje aan Oostwoud brengen. Vanmorgen daveren enkele zware onweersbuien op het piramidedak van onze stolp. Even later schijnt de zon weer uitbundig en dat levert mooie regenbogen op.
Om 14.00 uur schuif ik de Quest uit zijn warme garage en merk dat de winter nu toch echt in aantocht is. Het is 9 gr. C. en dit zal wel het laatste ritje in de korte broek worden. Onder de comfortabele racekap is het heerlijk rijden. Met rond 40 km/u rij ik naar het noordoosten. Onderweg geniet ik van het prachtig heldere weer en maak een paar foto's van de wolkenluchten en een regenboog. De dijkwegen zijn nat en ik denk aan Pé's avontuur. Ik neem de bochten wat rustiger dan gebruikelijk omdat er hier en daar nog vette klei op de weg ligt.
Er valt me maar één bui ten deel en via de Berkmeer en Wognum ben ik om tien over drie in Oostwoud. Vlak voor Oostwoud staat een grote landbouwaanhanger letterlijk dwars over het fietspad. Ik verwacht dat de boer wel bezig zal dat gevaarlijke kreng te verwijderen. Mooi niet dus. Ik word gedwongen mijn reis via de rijbaan te vervolgen. Een uur later staat de aanhanger er nog steeds. Een asociale boer dus.
Jan en Annie ontvangen me hartelijk en al gauw gaat het over .... de VeloTilt. Het gaat ze gelukkig al beter al valt het Jan zwaar dat ie een paar weken niet mag fietsen. Na een uurtje rij ik tegen de ondergaande zon in naar huis. De wind is haaks op mijn koers en draagt bij aan een iets hogere kruissnelheid. De hele route blijft de snelheid op rond 45 km/u en dat gaat heel makkelijk.
Net binnen een uur heb ik de 39 km afgeraffeld.
Abonneren op:
Posts (Atom)