Met 0 op de meter bedoel ik ons huis. Het milieu staat bij ons thuis hoog op de agenda. Elke kilometer die er gefietst kan worden, met Quest of speed pedelec, wordt er gefietst. Goed voor het lijf en goed voor de planeet. Zonnepanelen op onze mooie klassieke stolpboerderij is voor ons een no-go. Op de carport is het wel OK. Daar liggen nu, vrijwel onzichtbaar, 8 heel fraaie LG 320 Wp flat fusion panelen, totaal 2.560 Wp.
Er wordt door huize Schermer niet gevlogen, we hebben al geluidshinder genoeg van het milieubelastende en belachelijk goedkope vliegen. We rijden beperkt met de auto, een elektrische Tesla. Ons huis is bij de bouw nu ruim tien jaar geleden voorzien van een grondwater warmtepomp. Zeer goede isolatie en warmteterugwinning uit de ventilatielucht leveren een huis op dat 15% beter presteert dan een Passiefhuis. Gas hebben wij al jaren niet meer.
Maar al dit comfortabele moois kost wel elektriciteit, totaal per jaar rond 13.500 kWh, inclusief de kilometers van de Tesla. Zelf opwekken van deze elektriciteit hebben wij al jaren op ons verlanglijstje staan. Met een flinke investering in MeeWind, wekken wij per jaar 205.000 kWh op, voldoende elektriciteit voor 60 gezinnen. Toch voelt dit meer als een belegging dan als groen bezig zijn.
In Marken-binnen, een klein dorpje vier kilometer bij ons vandaan, hebben enkele inwoners een zogenaamd postcoderoos project opgezet. Inwoners in dat postcodegebied, inclusief bewoners van de aangrenzende postcodegebieden kunnen samen een coöperatie vormen. Die coöperatie legt 280 zonnepanelen op het dak van een schuur van een veehouder in de Starnmeer. Dat is hemelsbreed maar drie kilometer bij ons vandaan. Wij zijn, met nog 14 andere mensen, lid geworden van die coöperatie en hebben 37 van de totaal 280 zonnepanelen van 290 Wp gekocht. Totaal gaan deze 10.000 kWh per jaar opwekken. Die panelen zijn de afgelopen week op het dak van de veehouder gelegd en gaat de installatie eind deze maand stroom leveren aan het elektriciteitsnet.
Per saldo een 0 op de meter huis.