maandag 25 december 2023

Different gespoten

Op eerste Kerstdag stuurt Piet Kunis me de eerste foto's van de Different in de uiteindelijke kleuren. Een plaatje toch?


De verlichting moet er nog in en wat kleine dingen moeten nog worden afgewerkt.






zondag 19 november 2023

Test Continental Contact Urban met butyl en TPU binnenband

Mark van Driel wil graag weten of de TPU binnenbandjes in een Continental Contact Urban 32-406 lichter lopen dan de standaard butyl binnenbanden. De TPU binnenband van Ridenow is maar 26 gram tegen 70 gram voor de aloude Schwalbe SV6a. 


De Continental Contact Urban 32-406 is na mijn test van vorig jaar de lieveling geworden van velomobiel rijdend Nederland. En terecht, met een pendeltijd van 67,1 seconden loopt deze band, zeker in relatie tot zijn beperkte breedte van 32 mm, heel licht.


De Contact Urban is opgepompt tot 7.0 bar 36 mm breed en steekt 31,4 mm boven de velg uit. De band is een draadband maar gelukkig niet zo taai als de Contact. Eerst test ik de butyl binnenband, de bekende Schwalbe SV6a.


De pendeltijd van de butyl binnenband is op zijn snelst 63,6 seconden. Je zou verwachten dat deze tijd heel dicht bij de 67,1 seconden zou moeten liggen zoals die vorig jaar is getest. Er is evenwel een verschil in de velg. Vorig jaar is getest met de 19 mm brede velg, nu met de 25 mm. Uiteraard kan in een jaar ook de compound iets gewijzigd zijn, maar de breedte van de velg is vrijwel zeker bepalender.
Tot 35 mm brede banden lopen lichter op een 19 mm velg, boven 35 mm is de 25 mm velg sneller. Dit wordt veroorzaakt door de kromming van de wang van de band. Die is bij de 19 mm velg boller en kan dus beter inveren. Bij de 25 mm velg is de wang rechter en zal minder makkelijk inveren.


Opvallend is dat het verschil tussen 6,0 en 7,0 bar maar 0,1 seconden bedraagt. Vorig jaar was dit met 1 seconde verschil ook al heel gering.


Het TPU bandje, geen rubber maar een polymeer, is een vreemd geval. De Chinezen hebben dit bandje gemaakt en hebben bedacht dat het ventiel aan de buitenomtrek van de band moet komen. Gekke Chinezen toch.


De afwerking van het bandje is matig. Bij 7.0 bar wil de pompkop er makkelijk vanaf springen. Je moet 'm goed vasthouden om dit te voorkomen. Je krijgt de pompkop niet over de witte nylon huls en vastklemmen op de veel dunnere schroefdraad gaat ook niet goed. 
Een opvallend iets is dat de lijmlaag waarmee de ventielbasis op de band is gelijmd grotendeels los is geraakt. Hoe dit zich op langere termijn houdt is de vraag. De bandjes kosten bij AliExpress maar enkele euro's.


De pendeltijden zijn nauwelijks korter dan met de SV6a banden. Bij 7.0 bar is het verschil met 0,2 seconden verwaarloosbaar. Opvallend is dat de band op 6.0 bar 0,7 seconden langer pendelt dan op 7.0 bar.


De TPU binnenband levert geen snelheidswinst op. Daarnaast moet je de band zeker elke 2 weken oppompen. Dit is met de butyl band gemiddeld een keer per 4 weken. Dan de vraag of TPU binnenbanden lekbestendiger zijn. De fabrikant claimt dit niet, dit in tegenstelling tot de Foss binnenbanden waar je spijkers dwars doorheen kunt steken zonder dat er lucht ontsnapt. Helaas zijn de Foss binnenbanden vaak niet te krijgen op AliExpress.


vrijdag 17 november 2023

Test Continental Contact 37-406


Naast de 50 mm brede Contact Urban stuurde Velomobiel.nl ook de standaard Contact 37-406 mee. Dit is een heel stugge draadband. Je kunt 'm niet eens in een acht draaien.  Er zit flink wat profiel op, gemiddeld onnodig. De band weegt 425 gram en is opgepompt 37,2 mm breed. De hoogte boven de velg is 30,7 mm.


De band legt ondanks zijn stugheid vrij makkelijk om. De maximum druk is slechts 5.0 bar, de minimale druk is 4.0.


De band pendelt maximaal maar 44,7 seconden en eindigt daarmee in de onderste regionen van de lijst. Opvallend is dat de Contact op 4.0 bar iets lichter loopt dan op 5.0. Dit is een bewijs van de harde en taaie compound van deze band.

Al met al deze band maar gauw vergeten als je weet dat de Contact Urban in 32 mm maar liefst 50% lichter loopt.


Morgen een test van de Contact Urban 32-406, jawel de band die iedereen in velomobielland wil hebben. De band was al getest, maar Mark van Driel, als het aan hem ligt ben ik elke dag voor hem aan het testen ðŸ˜‰, wilde graag weten of een superlicht TPU binnenbandje meer snelheid oplevert.

De uitkomst is inderdaad opvallend, maar niet volgens verwachting.


 

woensdag 15 november 2023

Test Continental Contact Urban 50-406

Velomobiel.nl stuurt me enkele banden om te testen. De band die we vandaag testen is de Continental Contact Urban 50-406. Als deze band aan mijn hooggespannen verwachtingen voldoet, hij moet dan sneller zijn dan de 32 mm brede broer, dan zou het een geduchte concurrent voor de GoCycle kunnen zijn. Dat zou prima zijn, dan hoef ik de GoCycle banden, minimaal met 500 stuks te bestellen, niet meer in te kopen.


De Contact Urban is een fraai gemaakte draadband. Dat is wel jammer, een vouwband stopt je makkelijker weg dan een taaie draadband. De band legt makkelijk om en loopt goed rond. Het gewicht is met 445 gram wel 115 gram zwaarder dan de GoCycle. De band is opgepompt 52 mm breed en komt 48 mm boven de velg.


De rolweerstand valt wat tegen. Op de hoogste druk van 5.0 bar pendelt de band 64,9 seconden en eindigt in de middenmoot. De 32 mm versie pendelt 67,1 seconden en is duidelijk sneller. Dit komt mede doordat de 32 mm versie harder mag worden opgepompt. Zelfs het kleine 16" bandje pendelt maar 1,9 seconden korter. Dit is een onverwacht resultaat. In vrijwel alle gevallen pendelen de bredere banden langer dan de smallere versies. Mogelijk ligt dit in de wapening van de band. De 32 mm versie heeft 180 Tpi (tracks per inch). Ook de 50 mm versie heeft 180 Tpi maar blijkbaar werkt dat bij de 32 mm veel beter.


Had ik een goede hoop geen GoCycles meer te hoeven verkopen, die hoop is de bodem ingeslagen 😉. Hoewel de Contact Urban redelijk goed presteert, denk ik dat ik veel rijders met GoCycle banden zal teleurstellen als ze niet meer te koop zouden zijn. 
Mocht dit anders zijn en de GoCycle rijders willen overstappen naar de Contact Urban 50, laat het me in de comments weten.

Wat goed is om te weten of de Contact Urban bij het verslijten ook sterk in snelheid toeneemt. De GoCycle pendelt meer dan 80 seconden als ie half versleten is. Dat wil ik met de 50 mm Contact Urban ook wel eens testen.



zondag 17 september 2023

Different op De Woude



Vandaag wordt Piet Kunis op De Woude verwacht voor 'een koppie'. Niet verwacht is dat ie met de Different komt. En precies dat gebeurt.



De eerste ervaringen zijn goed. De snelheid is prima, zeker 5 km per uur sneller dan de ook al heel snelle SuperMango. Wel maakt de fiets veel lawaai op slecht wegdek. Niet zo gek natuurlijk, de bovenkap ligt nog zonder rubberrand helemaal los op de body.


Nu is goed te zien hoe geniaal de fiets in elkaar zit. De super korte ketting met de derailleur cassette glijdend over een spiebaan zorgt voor minimale weerstand.
Opvallend is ook de dikke sandwichconstructie van het bestuurderscompartiment. Dit levert een maximale bescherming op tegen zijdelingse aanrijdingen. Piet en Jan hebben goed gekeken naar de F1. Gisteren bleek maar weer eens goed dat werkt. Lance Stroll ging met hoge snelheid tegen de muur. Vrijwel alles brak af maar de bestuurderscabine bleef intact. Stroll stapte ongedeerd uit het wrak.


De voorwielen zitten star bevestigd op de vooras, dus geen verliezen bij het sturen. De GoCycle banden zorgen samen met de lucht geveerde en oliegedempte schokbrekers voor maximaal comfort en veiligheid.


De racekap is veelzijdig bruikbaar, helemaal gesloten of met een afneembaar dakje voor veel frisse lucht.
De racekap is voorzien van een 2 mm dik Lexan vizier dat zelfs de impact van een slagboom kan weerstaan. De zichtbaarheid van de omgeving is veel groter dan van racekappen met een motorvizier. Ik ben van mening dat motorvizieren niet geschikt zijn voor racekappen. Een motorvizier zit normaliter op een helm en beperkt de zichtbaarheid rondom niet. Een motorvizier op een racekap zit veel verder van het hoofd verwijderd en dus beperken de draaipunten, ondoorzichtig carbon, het zicht rondom.


De staart van de Different is het sturende wiel. Je kunt dus de fiets voortduwen en gewoon de staart gebruiken als stuur, heel praktisch.


De dubbele bult laat een heel stuk eerder dan bij een ronde kap de weg voor de fiets zien. Dat doen andere fabrikanten ook, en is heel praktisch. Goed te zien dat er een flinke opening in de neus zit. Er kan dan ook veel frisse lucht in de fiets komen zonder dat dit aerodynamisch nadeel heeft.



Het blijft mooi om te zien hoe je makkelijk in de Different kan instappen. Geen krappe instapgaten waar je je in moet wurmen, gewoon een geheel openstaande fiets. Bijkomend voordeel is ook dat je heel makkelijk overal bij kunt om aan te sleutelen.


De blauwe bultjes op de kap zijn de spiegeltjes van de Snoek.






 

dinsdag 22 augustus 2023

Different nu met kap

Piet Kunis stuurt een filmpje waar de kap open en dicht gaat. Zelfs de eerste keer werkt het al prima. Ook de passing is al verrassend goed. Nu al is goed te zien hoe makkelijk je de fiets in- en uitstapt. Ook het sleutelen aan de aandrijving en besturing kan zelfs zittend op een keukenstoel gebeuren.

maandag 31 juli 2023

Eerste rit Different


Na een enorme zoektocht ..en verschillende keren een nee, hebben we uiteindelijk toch een adres gevonden die een speciaal ovaal tandwiel met 78 tanden, digitaal kon tekenen en maken. We zijn terecht gekomen bij "the Mechanic part" in Drunen. Dit bedrijf heeft de 2 tandwielen vorige week in Enkhuizen afgeleverd. In de tussentijd heeft Jan een nieuwe trapboom gemaakt en heb ik deze in mijn Different ingebouwd. Zodat ik gisteren mijn maidentrip naar Enkhuizen ..en terug heb kunnen maken. Weliswaar nog zonder de bovenkant er op .. en uiteraard had ik allerlei klein ongemak, maar toch. 


Hij rijdt (hoe kan het ook anders) heel vergelijkbaar met het houten prototype, dus makkelijk en goed. Echter, bij het prototype had je in een bocht al snel het gevoel dat je jezelf vast moest houden. Dat is nu helemaal verdwenen. De fiets is duidelijk veel stijver. Wel moet er nog veel lucht uit de dempers, want hij is nu nog veel te hard geveerd en daardoor spartaans en springerig.  Ook kwam er onderweg allerlei ongemak tevoorschijn; het stoeltje zit niet fijn, in een krappe bocht loop er iets aan en ging mijn rechter tankstuur los zitten.  Dus is er nog genoeg te doen.






vrijdag 28 juli 2023

16" Continental Contact Urban getest


Tot nu toe heb ik vrijwel uitsluitend 406 en 559 banden getest. Ymte van InterCityBike vraagt me om 349 banden te testen. Dit zijn de 16" voorbanden van de nieuwe Tuna velomobiel. Veel velomobielrijders vinden de Tuna een mooie velomobiel met veel voordelen. De kleinere wielen zijn sterker, maken een kleine draaicirkel mogelijk met dichte wielen en leveren meer ruimte in de fiets op.

Dat mag allemaal waar zijn, maar men vindt de kleine wielen een bezwaar. Deze zouden een hogere rolweerstand hebben en dus een lagere snelheid opleveren. Tijd voor een test van die banden.


Ymte stuurt me twee complete wielen en banden op in een verrassend kleine doos. Uitgepakt en voor een 406 blijkt inderdaad hoeveel kleiner de combinatie wiel en band is. Ook een heel stuk lichter, en dat is weer goed voor het onafgeveerde gewicht. Het profiel van het bandje is gelijk aan zijn grotere broers. Het gewicht is met 260 gram 20 gram lichter dan zijn grotere 406 broer. De binnenband is een Continental Compact 16 die 100 gram weegt.


Dan komt de uitdaging of het kleinere wiel wel op de combinatie pendel en goten past. Dat blijkt niet zonder meer te gaan. Als ik de wielen via de 406 wielen op de pendel heb gemonteerd blijkt de pendel gelukkig vrij te lopen van de vloer. Maar wil ik weer terug naar 406 wielen dan krijg ik mijn liftbalk niet meer onder de pendel. Eerst moet de pendel op twee houten balkjes worden gereden die op de goot worden gelegd. Dat gaat niet zonder slag of stoot en de 85 kg zware pendel belandt naast de goten. Daar moet ik maar iets slimmers voor bedenken.


Dan de test. De banden mogen tot 8.0 bar opgepompt worden, 1 bar harder dan de 406 versie. De eerste pendelbewegingen maken duidelijk dat dit een heel snel bandje is. Op 8 bar pendelt de band maar liefst 63 seconden en is daarmee zelfs duidelijk sneller dan de 406 Contact Speed. Ook op 5 bar is de 16" sneller dan de 406 Contact Speed. In vergelijking met de Contact Urban 20 is de 16 maar 6,5% trager. Vrijwel verwaarloosbare verschillen. Als je die 6,5% wil omrekenen naar rijsnelheid bedenk dan dat de rolweerstand bij normale rijsnelheden ongeveer 1/3 van de totale weerstand uitmaakt. Ik schat in dat de verschillen tussen een 20 Contact Urban en een 16 Contact Urban in uiteindelijke rijsnelheid niet zijn vast te stellen.


Al met al ben ik behoorlijk verrast door de hoge snelheid van deze 16" Contact Urban. Alle voordelen van rijden met dichte wielkasten en toch een kleine draaicirkel. Het verwijderen van het wieldeksel is in een seconde gedaan en door de kleine maat neem je makkelijk een compleet wiel en opgepompte band mee. Een lekke band is zo in een minuut opgelost.

zondag 25 juni 2023

Different op de wielen

 

Piet Kunis stuurt me bijgaande 4 foto's van zijn Different. De velomobiel staat voor het eerst op de wielen.

Ik vind het een plaatje om te zien, zelfs in deze onafgewerkte ruwe vorm. Ik ben benieuwd of jullie dit ook vinden. Zoals je kunt zien zijn de drie wielen allemaal 20" om de snelle en comfortabele GoCycle banden te kunnen gebruiken. Deze fiets zal net zo comfortabel worden als de Quest, de Mango en de Strada.




dinsdag 2 mei 2023

Different staart afgezaagd en top gelamineerd


De beide rompen van de Different zijn nu gemaakt. Op de body van de fiets van Piet is tape geplakt om daar later de zaag in te zetten. De staart gaat namelijk met het achterwiel meebewegen tijdens het sturen.




De staart is losgezaagd en Piet lijkt er wel tevreden mee te zijn.


Het aluminiumdeel wordt het scharnierpunt van de staart.

Vandaag de 1e bovenkap uit de mal gehaald. Het is een mix van sandwich, een stukje glasweefsel (t.b.v. GPS ontvangst) en een tussenlaag Innegra geworden. Het lamineren was best complex, maar hij is gelukkig goed uit de mal gekomen. Het tijdelijke tape op de cockpit is bedoeld om de gaten voor het vizier, de raampjes en het open dakje te kunnen aftekenen.