Indrukwekkend is stadion Omnisport aan De Voorwaarts in Apeldoorn waar 20 en 21 november wereldrecordpogingen zijn gehouden. 1-uurs, 200 meter sprint en 1 km sprint stonden op het programma.
Het schitterende stadion werd bevolkt door een tiental fietsers en een klein groepje toeschouwers.
Zaterdag worden in het stadion van een aantal fietsers tests afgenomen die de basis moeten vormen voor een training door STAPS. STAPS is een door een aantal wetenschappers van de Universiteit van Keulen ontwikkeld trainingsprogramma. De daarop volgende lezing werd goed bezocht.
Vorig jaar kon het voorkomen dat wereldrecords binnen een uur af weer verbeterd werden. Dit jaar was het wat rustiger met de wereldrecords, al mag het wereldrecord van de 15-jarige Bas van der Kooy op de 200 meter sprint er zijn. Ook David Wielemaker wist het 1-km wereldrecord te verbeteren.
Tijdens de recordpoging van de uurs-race brak de ketting van Bas. Hij deed later nog een poging, maar kreeg hinder van zijn bovenbeen.
Wout Ruiter, hij woont en werkt in Aarhus in Denemarken, deed een poging op een leenfiets. Dat mislukte helaas omdat het stuur tegen zijn bovenbenen kwam.
Aurélien Bonneteau, huidig werelduurrecordhouder met 52,07 km/u kwam moeilijk op gang. Tijdens de start ging hij drie keer onderuit. De race bleef spannend tot de laatste seconde. Helaas kwam hij 30 meter tekort om een nieuw wereldrecord te rijden.
De twee heren in gesprek op de foto zijn Bram Moens en ik zei de gek. Bijna alle recordpogingen werden ondernomen met M5 ligfietsen waarvan Bram Moens de geestelijk vader is.
Een uitgebreid verslag en veel foto's van onder meer Bas de Meijer kun je hier vinden.
Ook Bas zelf heeft een aantal foto's op zijn site geplaatst.
3 opmerkingen:
Dag Wim,
Leuk om de voorvechter van de tweewieler hier zo gemoedelijk te zien keuveleren met de velomobielman.
Maar die valpartijen zeggen toch wel wat als je bedenkt dat dit nog niet eens lowriders zijn !
Mvg Mick
Hi Mick,
Het vallen gebeurde alleen tijdens de start. De deelnemers moesten letterlijk op de startlijn staan en vanuit stilstand met een heel zwaar verzet vertrekken. Dat ging een aantal keren niet goed.
De volgende keer zullen ze een korte aanloop mogen maken alvorens de startlijn te passeren. In die korte aanloop mogen ook begeleiders meelopen.
Groeten,
Wim
Hi Wim,
correctie: een korte aanloop met meelopen gaat niet gebeuren. De WRRA regels zijn hierin duidelijk en leidend.
Voor de 200m ligt de start-lijn in het midden van de bocht, de finish-lijn ligt dan 50m voor de bocht. Die lijn is nu ook als start/finish voor de 1 km en het uur gebruikt.
De 1 km en het uur zijn 'met staande start', de fiets staat daarbij tegen de start-lijn en de helper mag niet duwen of meelopen.
Om overeind te blijven in de bocht heb je een minimum snelheid nodig, door de helling in de baan glij je anders weg. Dit is vooral een probleem tussen de oren want de val'partijen' traden direkt na de start - dus nog op het rechte stuk - op.
Door nu de start/finish voor de 1 km en het uur nog een stukje terug te leggen is er een langer recht stuk dat ook iets minder schuin loopt. Dat maakt het starten iets makkelijker met hopelijk minder uitglijders.
Die uitglijders zijn in een aantal gevallen ook toe te schrijven aan de fiets: een vast verzet waardoor je niet snel op gang kan komen (echte baanrenners staan de eerste paar meters vol op de pedalen om snelheid te kunnen maken) en een inherent onstabiel gedrag bij lage snelheid (o.a. door een bijna onmogelijke stuur positie) maken het er niet makkelijker op.
Groeten,
Rob
Een reactie posten