zondag 19 februari 2006

Trainingsritje en Nikon D200

Ik heb als opvolger van de Nikon D70 een nieuwe D200 gekocht. De lens is een 18-200 zoom met VR. Dit laatste is een echte openbaring. Ik heb weliswaar een heel vaste fotohand, zo krijg ik een opname met 450 mm telelens op 1/125ste goed scherp, maar met VR verbetert dat nog eens 4 stops. Ik krijg nu dezelfde scherpte met 1/30 ste seconde. De D200 is een veel intuïtiever camera dan de D70. Alle belangrijke functies zitten onder een knop en niet meer verstopt in een menu. Nu nog een koper vinden voor de D70 en de twee objectieven.
Vanmiddag, het is met 4,5 gr. C beduidend frisser dan gisteren, breng ik met de Quest eerst wat boodschappen naar mijn schoonouders. Vervolgens rij ik door naar Alkmaar waar het gigantisch druk is. Ik sluit voor een stoplicht achteraan bij een stoet fietsers. Het licht springt op groen en ik doe iets doms. Ik haal de hele stoet rechts in. Die fietsers ben ik zo voorbij, maar ik kom natuurlijk wel op de rijbaan voor rechtsafslaand verkeer. Ik wordt rakelings voorbijgereden door een Passat. De bestuurder toetert boos. De man heeft gelijk, sorry.
Ten noorden van Alkmaar sla ik af naar Bergen. In Bergen hou ik de zuidkant aan om richting Bergen aan Zee te komen. Een straatopbreking, niet aangekondigd, verhindert de doorgang, omkeren dus maar. Even later rij ik door het mooie bos en het nog mooiere golvende fietspad richting Egmond. Steeds hou ik een snelheid van iets boven de 40 km/u aan. Ik hoef me hiervoor niet zwaar in te spannen en ik kan gewoon door mijn neus ademen.
In Bakkum-Noord sla ik rechtsaf naar Bakkum aan Zee. Ik ga proberen de lange helling naar het strand omhoog maximaal hard te rijden. Ik was er al eens in geslaagd om met 36 km/u omhoog te komen, nu blijkt het nog flink harder te kunnen. Onder aan de helling is mijn snelheid 40 km/u, de hele klim varieert mijn snelheid tussen 41 en 42 km/u. Hoewel er een lichte rugwind is, ben ik meer dan tevreden. De winterperiode heeft me wel een paar kilo extra lichaamsgewicht opgeleverd, maar de kracht en de conditie heeft er kennelijk niet onder geleden.
Ik rij de Quest naar binnen in onze 'zomerwoonkamer'. Ik moet nog een paar kleine klusjes doen voordat komende zaterdag de kijkdag begint.
45 km