zaterdag 11 augustus 2012

Rondje Denemarken, dag 5, Tönning (DLD) - Ribe (DK)

De dag begint met prachtig zonnig weer. Cees is bekomen van het overmatig grote ijsje van gisteren.
Vandaag moeten we Denemarken kunnen bereiken. De methode om de route te maken is wat omslachtig, maar lukt prima.
Eerst wordt in de Montana de kaart Garmin City Navigator aangezet. Daarin wordt de plaats waar we naar toe willen ingegeven.
De Montana rekent de gewenste route uit met de bekende uitsluitingen. Dan wordt de City Navigator kaart uitgezet.
In de Montana wordt de routering uitgezet.
Dan wordt de Open Fietsmap aangezet en wordt er gereden met de Open Fietsmap. Deze is helaas niet in staat om een langer traject dan ongeveer 30 kilometer lengte uit te rekenen. Wel is de kaart zeer veel gedetailleerder dan de dure Garmin City Navigator.

Het rijden in Noord-Duitsland gaat prima. Wel moeten we eindeloze aantallen windmolens voor lief nemen. De Duitsers kunnen er geen genoeg van krijgen. Overal zie je bouwplaatsen waar nog meer windmolens worden gebouwd.
Rond het middaguur komt de wind letterlijk van twee kanten. De windmolens aan onze rechterhand draaien op oostelijke wind, de molens aan onze linkerhand draaien op westelijke zeewind.

Het landschap heeft veel weg van het Noord-Hollandse. Overal rijden we bovenop dijken die als twee druppels water op de West-Friese Omringdijk lijken. Na 70 km pauzeren we in Fahretoft. Jan heeft verse koffie en wat lekkers. De plaats is heel bijzonder, Der Höllandische Deich. In 1632 heeft de Nederlandse Leeghwater precies op deze plaats met een leger Nederlanders de dijken aangelegd. Een gedenkplaat op een grote oude sluisdeur en een grote steen getuigen daar van.

Bij kilometerstand 700 rijden we Denemarken binnen. Het verkeersbeeld wordt rustiger en het landschap wordt nog wijdser.
Het rijden in dit glooiende landschap is ronduit fantastisch. De snelheid ligt tussen 30 en 42 km/u. De windmolens zijn vrijwel verdwenen op een paar geclusterde parken na.

Jan krijgt de eerste lekke band. De band vliegt van de velg en vernielt het ventiel. Die kan de afvalemmer in.
Na 153 km arriveren we in Ribe waar Jan ons onthaalt op een heerlijke warme maaltijd. Broccoli, rode bieten, aardappelen en een biefstuk .