zondag 16 september 2012

Battle Mountain Zaterdag 15-9

Vanmorgen rijdt plotseling een Highway Patrol car het terrein van het Super8 hotel op. Een State Trooper, wij zagen hem gisteren ook al, roept rond dat ie een arrestatiebevel heeft voor iemand die de 70-mijls speed limit met meer dan 10 mijl heeft overschreden.
Dat is, en dat weet iedereen, Sebastiaan Bowier van team Velox2.
Sebastiaan wordt opgetrommeld en hij krijgt te horen dat ie niet hoeft te antwoorden.
Dan krijgt ie een proces-verbaal en wordt zelfs in de boeien geslagen.
Vervolgens moet ie de imposante politiewagen in.
Dan blijkt dat het allemaal een - goede - grap is. Sebastiaan mag de politiewagen weer verlaten. Ook degenen die de 70-mijls speedlimit aan hun laars hebben gelapt, dat zijn er een heel stel, krijgen een proces-verbaal. Ze moeten allemaal tekenen bij het kruisje en krijgen de bekeuring vanavond in persoon uitgereikt.

Dan is het tijd voor groepsfoto’s. Alle rijders en hulptroepen worden bijeen geroepen. Alle fietsen vooraan en dan maar lachen naar het vogeltje.

In de middag gaan wij weer naar de 'Catch’, het vanggebied. Het waait gewoon te hard voor legale recordpogingen. Degenen die het toch wagen halen niet de hoge snelheden die er gisteren werden gereden.

In de derde heat wordt de wind toch wat minder. Thomas van Schaik doet een laatste poging en haalt de ongelofelijke snelheid van 122 km/u. Als Thomas’ overkapping van de fiets is blijkt hoe diep hij gegaan is. Hij snakt naar adem en moet bijna overgeven. Ik maak een filmpje dat ik later zal plaatsen.

Als een van de laatsten krijgt team Velox2 met Sebastiaan Bowier de laatste kans om het record scherper te stellen. Hij haalt de enorme snelheid van 127,5 km/u. Toch is dit niet genoeg en hoewel Sebastiaan zichtbaar heel diep is gegaan, is het resultaat teleurstellend.

In de avond komen alle rijders en vrijwilligers naar The Owl club waar gezamenlijk wordt gegeten en de prijsuitreiking volgt. Een verloting wordt er ook gehouden en vrijwel iedereen heeft een prijsje. Ik zit naast Sean Costin, een beroemdheid in het wereldje van recordwedstrijden. Hij is deze recordwedstrijden in 2000 begonnen met drie deelnemers. Hij is vol lof over de VeloTilt en denkt dat dit een ontwikkeling is die de velomobiel wereld nodig heeft.

Alles overziende is dit een prachtige week geweest. Serieuze sport op hoog niveau met bijzonder fraai materiaal dat tot enorme snelheden in staat is. De Amerikanen vinden het prachtig en mopperen niet als ze een half uur moeten wachten voor ze met hun enorme trucks weer door kunnen rijden.