zaterdag 17 mei 2014

Houten vierwielige tweezits velomobielAls ik vanmorgen wat Lexan aflever bij Nico van Baar in Akersloot, nodigt hij me uit om even te komen kijken naar zijn nieuwste creatie. Nico heeft eerder een volledig houten Quest gemaakt en nu dan een houten vierwielige tweezits velomobiel. Het is een prachtige velomobiel geworden. Volledig uit latten opgebouwd en verlijmd met epoxy.

De nieuwe fiets is 3.40 meter lang en 1.10 meter breed. Het gewicht valt met 69 kg wat tegen. Daarbij is wel een volledig elektrische ondersteuning inbegrepen. Een Pedelec, een snelle elektrische fiets die maximaal 45 km/u haalt is als donor gebruikt voor onderdelen. De motor is een 350 Watt Impulse versie 2.0. Met rustig meetrappen haalt de nieuwe tweezitter tussen 45 en 50 km/u.

Als je in de fiets kijkt zie je veel onderdelen van Velomobiel.nl. Niet zo verwonderlijk, Nico is een man die met hout, hij runt een houten trappenmakerij, letterlijk alles kan maken. De metalen delen en de aandrijvingscomponenten komen uit Dronten.

Er kan veel bagage mee achterin die via een - nog te maken luik - in de achterkant en via de stoelen is te bereiken. De nieuwe fiets heeft wel iets van de Zwitserse Twike, een 90 km per uur halende elektrische velomobiel waar nog wel meegetrapt kan worden.

Het maken van de houten duozitter heeft begrijpelijkerwijs veel hoofdbrekens gekost. Deze zijn allemaal opgelost en de fiets rijdt nu al fijn. Als ie helemaal af is ga ik er samen met Nico een tochtje in rijden en zal ik hier weer verslag doen.