zondag 22 januari 2006

3x Zee en 9000 km+

Vandaag is de temperatuur ruim 9 graden lager dan gisteren en nu rond het vriespunt. Toch lekker een stukje fietsen. Ik kies ervoor om drie maal de zee te zien. Bij Bergen aan Zee, Egmond aan Zee en Castricum aan Zee.
In Castricum, ik ben nog geen 300 meter onderweg, gaat een ouder echtpaar in een Ford Fiesta gewoon dwars op het fietspad staan, wat een hansworst. Ik rij tot aan zijn portier en de man raakt overstuur. De motor slaat af en hij ziet geen kans deze snel weer te starten. Als het hem eindelijk lukt kan ie de weg niet oprijden vanwege passerend verkeer. Hij maakt continu verontschuldigende gebaren, maar daar heb ik weinig aan. Hij zou ook achteruit kunnen rijden, maar op dat idee komt ie niet. Eindelijk verdwijnt ie van het fietspad en met nogmaals verontschuldigingen gaat ieder zijns weegs.
Via Egmond Binnen en Egmond aan de Hoef rij ik naar Bergen aan Zee. Het fietspad door de beboste heuvelachtige omgeving is schitterend. Helaas wel wat smal en tegenliggers moeten echt achter elkaar gaan rijden. Ik maak een rondje langs de boulevard in voor het autoverkeer tegengestelde richting. Dat mag wel, maar betekent meerdere keren stoppen en wachten. Ik rij nog even langs de Elzenlaan waar Fredjan Twigt zijn ligfietsbedrijf heeft. Het is er stil.
Op de terugweg sjees ik met ruim in de 40 km/u van de heuvels af. In de verte komt een wandelaar me tegemoet. Daarachter twee fietsers die naast elkaar rijden. Die zullen, hoop ik, toch wel achter de wandelaar blijven? Nee? Ik nader heel snel en claxonneer dat het een lieve lust is. Het lijkt er zelfs op dat ze de wandelaar naast elkaar zullen passeren. En.... dat gebeurt. Pas als ze naast de wandelaar rijden hebben ze me in de gaten, enkele meters voor een onvermijdelijke botsing. Twee maanden voor de verkoop van de Quest is dat wel ongeveer het laatste wat ik wil. Ik rem hard en stuur tegelijkertijd de berm in. Gelukkig is de berm even hoog als het asfalt van het fietspad. Het gaat perfect en ik kan direct weer het fietspad op sturen. Wat zullen die lui geschrokken zijn..... ik niet minder.
In Egmond aan Zee lopen honderden wandelaars die meegedaan hebben aan de Egmondse wandelmarathon. Natuurlijk lopen veel mensen op het fietspad, daar kun je mooi met zijn drieën naast elkaar lopen. De claxon doet weer wonderen en ook hier maak ik een rondje over de boulevard, nu maar met het autoverkeer mee.
In het plaatsje lopen veel wandelaars met de grote wandelmedaille om hun nek, een grappig gezicht. Veel mensen stoten elkaar aan om hun medelopers op mij te wijzen, een Quest blijft toch een bezienswaardigheid.
Ik rij rustig Egmond aan Zee uit. Veel wandelaars lopen naar hun auto en dat veroorzaakt chaos. Ook hier staan de auto's weer dwars over het fietspad, het kan niet anders en ik laveer er rustig tussendoor. Uiteraard wist ik van tevoren dat die drukte er zou zijn, dus maak ik me er nu niet druk om.
Op weg naar Bakkum aan Zee keert de rust weer terug. Wel komen er een paar paarden op mijn weg, maar ik schiet even de rijbaan op en problemen blijven uit. Bij de helling naar het strand komen een man en een vrouw te paard de helling af. Er lopen wandelaars op het fietspad en ik zou ze moeten inhalen. Ik kom dan wel heel dicht langs de ruiters. Dan maar even stapvoets en kijken hoe de paarden reageren. De man te paard heeft het schichtigste paard en deze gaat dwars uit de flank. De wandelaars schrikken hier flink van en rennen de rijbaan over naar het wandelpad aan de overkant. Nou ja, daar horen ze tenslotte.
Mevrouw de ruiterse stapt van haar paard af en neemt het dier aan de teugel. Ze leidt, al pratend tegen haar paard, haar rijdier tussen de Quest en het onrustige paard van haar mederuiter en lost zo de problemen op. Slimme meid!
Na de derde keer de zee te hebben gezien hou ik de rijbaan aan om snel naar beneden te kunnen rijden. Plotseling maal ik zonder weerstand met mijn voeten rond, de ketting eraf?. Nee dombo, de verkeerde kant opgeschakeld met de voorderailleur. De voorderailleur draait precies de andere kant op als de achterderailleur. Voor het opschakelen draaien ze dus tegen elkaar in. Een enkele keer vergis ik me. Op het moment dat ik het door heb ben ik al beneden en zie ik dat de snelheid maar 48 km/u is.
45 km. Totaalstand nu 9050 km.