vrijdag 23 oktober 2009

Compagnie van Brederode

Vanmorgen rijden Kees, Martje, Ron en Katinka ons eiland op. Na de koffie rijden we met prachtig weer, 14 gr. C en een lichte zuiden wind naar Santpoort om een bezoek te brengen aan een middeleeuws tableau 'De Compagnie van Brederode'. Zij hebben hun tenten opgeslagen binnen de ruïne van Brederode in Santpoort, een toepasselijker plek is niet te bedenken.
Marian van Hattem, Kees' vrouw komt ons in middeleeuwse kleding al tegemoet met een houten knots. 'Wie moet er getuchtigd worden?'. Buiten wordt muziek gemaakt door een drietal muzikanten. De schutterij met kruisbogen is beneden in de tuin van de burcht actief. Iedereen mag schieten, leuk om te zien. Er wordt gekookt op een ouderwets vuur in een gat in de grond. Binnen in de ruïne worden middeleeuwse ambachten gedemonstreerd. Marian spint wol en een collega giet tin.
Er worden veel middeleeuwse gebruiksvoorwerpen getoond. Wat ik niet wist is dat er in de middeleeuwen ook al internet was. Het label in de kraag van een middeleeuwse tuniek toont dit duidelijk aan :).
We luisteren een uurtje naar de bijzonder leuke muziek, zitten lekker in de zon en verbazen ons over de talloze lieveheersbeestjes en vliegspinnetjes, een late eruptie van moeder natuur.
Als de broodjes op zijn gaat het weer noordwaarts. Eerst nog even lichte paniek. Katinka zakt met haar voorwiel tussen de planken van de brug en moet geholpen worden om uit de benarde situatie te komen.
Kees neemt een mooie route door bos waar de bladeren al massaal zijn afgevallen.
De route gaat weer via pont Buitenhuis. Dan linksaf om met de wind in rug de prachtige Zeedijk te nemen.
Kees slaat bij de provinciale weg niet rechtsaf, maar steekt over en trakteert ons op een mooie route over de eeuwenoude Lagendijk. Bij het strand van Dorregeest stoppen we even en de laatste etappe naar de pont Akersloot is snel afgelegd.
Daar scheiden onze wegen en met 42 km/u, ik mag met Marian mee naar de fysiotherapeut, ben ik om half vijf thuis.
Mooie rustige rit en een leuke bestemming.
67 km.