woensdag 28 februari 2018

Sony AS200V tijdens vrieskou


Vandaag is het geen weer om zelfs maar een hond naar buiten te sturen. Het waait 6 Bft en het vriest 6 graden C. De gevoelstemperatuur bij een snelheid van 35 km/u tegen wind is -19 C. Morgen en overmorgen waait het nog harder en dus is het nu een mooi moment om te kijken of de Sony dit soort omstandigheden wel aankan. Van de kleine GoPro's is bekend dat die na een minuut of 10 in de vorst al de geest geven.

Ik trek onder mijn standaard fietshemd en broek een extra laagje aan. Dat is de eerste kilometers prettig maar daarna is het toch gewoon te warm. Uiteraard gaat de elektrische voetverwarming aan op de één na hoogste stand.

Ik maak het mezelf comfortabel door de Quest om te draaien zodat ik zo uit de garage kan rijden met de kap er al op. Bij de eerste kilometers blijkt het inderdaad stevig te waaien en de Quest krijgt af en toe een zwieper. De stormstrips doen goed hun werk en onveilig wordt het nooit.

Het eerste stuk is pal tegen wind naar de molens in Schermerhorn. Met 35 km/u tegen de dikke koude wind is het wel gedaan. Bij de molens gaat het voor de wind en dan is 44 tot 48 km/u prima te doen.
Langs het Noord-Hollands kanaal, ik heb de wind dan dwars gaat het met 43 km/u ook uitstekend. Komt natuurlijk deels door het zeilen van de Quest op de harde wind.

Thuisgekomen ben ik benieuwd of de camera het nog doet. En jawel hoor, het rode lampje brandt nog. De beelden blijken ook weer prima te zijn. Wil je in je comfortabele stoel achter de kachel een stuk met me meerijden, start dan het YouTube filmpje.

Het opladen van de camera moet je het liefst niet aan de computer doen. Zo gauw je namelijk de camera aansluit op de computer gaat ie in USB mode en wil het volledig opladen niet lukken. Als je de camera helemaal uitschakelt en op 220 Volt > USB laadt wordt de accu helemaal volgeladen.

Een uur in de vrieskou doet het toestelletje dus uitstekend. Er is zelfs nog 3/4 van de lading over. De camera neemt maximaal 32 minuten achter elkaar op, bestandsgrootte 4,26 GB, en begint dan automatisch aan een nieuwe opname. Er wordt geen beeld gemist en je kunt die stukken later desgewenst weer aan elkaar zetten.

Missie volledig geslaagd.