zaterdag 21 februari 2009

Ritje Purmerend en scherpstelling Canon G10

Na de spannende veiling van vanmorgen komen Kees van Hattem en Sebastiaan Talsma, Kees met zijn Quest, Sebastiaan met zijn rode Mango naar De Woude. Kees heeft de veiling thuis gevolgd tot 7500 euro, Sebastiaan, hij woont in het dichtbij gelegen Driehuizen, tot 8000 euro.
De beide mannen zijn benieuwd naar het uiteindelijke resultaat.
Sebastiaan heeft geboden op Quest 149 van Pierre Wichers. Vanavond heb ik nog even contact met Pierre over zijn, hoe zeg ik dat nou aardig, niet optimale advertentie.
Na de koffie is een ontspannend ritje wel prettig. Kees stelt voor naar Purmerend te rijden, heen langs de Starnmeerdijk, terug langs de Zuiddijk van de Beemster.
Het is ruim 8 gr. C., zonnig en een windje 3 - 4 Bft uit het zuidwesten. De schuimkap blijft onderdeks en dat gaat gelukkig prima.
Na een kalme start stampt Sebastiaan ons voorbij en gaat echt hard. Ik vind ruim in de 40 km/u voor een Mango heel hard. Dan gaat ook bij Kees en mij het gas erop en blijkt dat het rijden van deze snelheden al vrij gemakkelijk gaat. In Purmerend maken we een rondje en stoppen we even. We krijgen belangstelling van een gezin en ook Kees ontmoet de ons bekende Joep.
Tegen wind gaat Sebastiaan een nog steeds stevige 35 km/u. Dat is wel serieus trapwerk.

Ik wil wat testopnamen maken met de Canon Powershot G10. Tot nu toe had ik de scherpstelling ingesteld op alleen een vast venster in het midden van het beeld. Voor vrijwel alle opnamen OK, maar als je bijv. een foto maakt van een tweetal mensen wil de scherpstelling wel eens te ver naar achter liggen. Dit is goed te zien op de foto van Marjolein en mij op de pont.
Daarom stel ik de camera nu in op Aiaf. Hierbij kijkt de camera naar meerdere punten in het beeld en bepaalt dan zelf de optimale focus. Bij vrijwel alle opnamen doet de camera precies wat ik wil. Mijn vrees dat als de neus van de Quest in beeld komt de camera hier op zal scherp stellen, wordt gelukkig niet bewaarheid. Neem ik mijn eigen hoofd voor een flink deel in beeld dan kom ik er keurig scherp op. Met de neus voor een kwart in beeld en een normaal beeld daarboven, levert een scherpe opname in de verte op. Prima dus, Aiaf blijft vooralsnog de instelling.