zondag 27 januari 2008

Schermer en Beemster

Voordat wij vanmiddag familiebezoek krijgen, maak ik een ritje door de Schermer en Beemster. Het is lekker weer, 10 graden C., een waterig zonnetje en de wind is afnemend van 5 naar 4 Bft. Normaal rij ik vanuit Castricum naar de pont in Akersloot om daarna verder te rijden naar Volendam of de polders. Nu we op het eiland De Woude wonen ben ik direct in de goede biotoop. Ik rij richting de pont in Akersloot, maar sla rechtsaf de kaarsrechte polderweg naar Zuid-Schermer in. Er zijn veel vissers actief die met kunstaas op snoekbaars jagen.
In Zuid-Schermer rij ik richting Driehuizen, een mooi pittoresk dorpje midden in de Schermer. Bovenop de dijk heb ik prachtig uitzicht over de nog maagdelijke akkers. In de verte tekenen zich de 3 Schermer molens af. Iets daarachter staan er nog twee, een plaatje waard.
Na Schermerhorn kom ik op de Westdijk van de Beemster die ik volg tot aan de Vrouwenweg. Ook deze weg is kaarsrecht en omzoomd met mooie bomen. In Noord-Beemster staat een houten standbeeld. Het lijkt er al lang te staan, maar ondanks dat ik hier al verschillende keren langs ben gereden, heb ik de houten sculptuur nog nooit gezien.
De akkers staan deels onder water, een prima plek voor verschillende meeuwen en eenden om te fourageren.
Via De Rijp rij ik weer naar De Woude.
33 km