maandag 9 april 2007

Edam en onmogelijke foto's
Vanmiddag om 14.00 uur stap ik in om een ritje naar Volendam - Edam te maken. De wind is Bft 4 uit het westen, wind in de rug derhalve. Het is half bewolkt en met 12 graden tamelijk fris. Na de pont, voor de verandering een plaatje van de plek waar de Quest vrijwel altijd in de zijde staat, gaat het met 45 km/u naar West-Graftdijk. Ook daarna blijft de snelheid hoog. Volgens goed gebruik gaat het stapvoets door het drukke De Rijp. Geheel en al uitgerust duik ik met hoge snelheid vanaf de hoge Beemster ringdijk, De Beemster in. Ook nu weer kan ik 45 km/u aanhouden en ben in een paar minuten in Midden-Beemster. Ik neem me voor om het nu rustig aan te doen, maar zie vlak voor Kwadijk dat de snelheidsmeter toch weer op 41 km/u staat. Het slechte wegdek in Kwadijk haalt alle snelheid er uit. Ik stop even om een haas te fotograferen, maar net als vrijwel alle dieren, neemt ook deze het hazenpad. Da's wel een nadeel van zo'n vreemd apparaat in de helgele kleur.
In een uur en tien minuten heb ik de 36 km naar Volendam afgeraffeld en wring me door de Paasdrukte op de dijk. Op de parkeerplaats bij hotel Spaander maak ik wat foto's van vogels. Na een banaan te hebben verorberd stap ik in om naar Edam te rijden. Ik wil wat foto's maken van enkele gevelornamenten van middeleeuwse panden. Nu laat de Olympus SP550UZ zien tot welke mooie dingen de camera in staat is. De foto's van het pand en de detailopnamen zijn van de overkant van het water gemaakt. Ongelooflijk wat een schitterende details. Dit soort foto's is anders beslist niet te maken.
Tijdens de terugweg is de tegenwind goed voelbaar. De snelheid blijft nu tussen 33 en 37 km/u, nog steeds heel behoorlijk. Ik rij enkele wielrenners achterop en haal ze met grote snelheid in. Op de pont in Akersloot is één van de renners vol belangstelling voor de Quest en we praten even .
78 km, totaal nu 8350 km.

Olympus SP550UZ

Deze week heb ik de Olympus SP550UZ digitale camera ontvangen. De eerste testrapporten zijn niet lovend. Olympus heeft veel marketinglawaai gemaakt over de specificaties van de camera. www.dpreview.com komt met een totaal oordeel, above average, boven het gemiddelde, tot een kritisch oordeel.
Waarom dan toch zo'n camera kopen? Welnu, om de volgende redenen.
1. Het zoombereik is extreem, van 28 mm groothoek, een eis voor mij, tot 504 mm tele.
2. Een zeer effectieve anti-vibratie, de chip beweegt.
3. Heel groot LCD scherm voor het beoordelen na de opname.
4. Zeer comfortabele bediening, de camera houdt perfect vast.

Kan de Olympus de Canon Powershot S70 die ik tot nu toe in de fiets gebruik, van zijn voetstuk stoten? Ik maak een aantal foto's met beide camera's. De verschillen zijn duidelijk. De Canon is iets koeler van toon, de Olympus is wat 'warmer'. De scherpte van de Canon is minder als het aankomt op langere sluitertijden. Hier wint de Olympus het riant. De Canon gaat maar tot 100 mm, de Olympus tot 504 mm. Juist die langere brandpuntsafstand is aantrekkelijk. Volgens de testrapporten gaat het hier fout. 'De scherpstelling zit er soms naast, ook al geeft de camera het groene bolletje'. Dat heb ik niet kunnen constateren, al moet gezegd dat ik alleen met mooi zonnig weer heb gefotografeerd. Die lange brandpuntsafstand maakt foto's mogelijk die anders domweg niet te maken zijn. Het verwijt dat er soms kleurverschuiving, chromatische abberatie, optreedt aan de randen bij grote contrastverschillen is terecht. Kijk maar rechtsboven bij de kop van de gans, daar zit een lichtgroen zweempje.
Opnamen al rijdende in de Quest zijn allemaal scherp, dankzij de vibratie-reductie. Dat is een belangrijk voordeel, want dat doe ik nog wel eens.
Al met al ben ik heel tevreden met de Olympus SP550UZ. Moet het mooier en beter dan heb ik altijd nog de Nikon D200. Deze zwaargewicht neem ik evenwel niet mee in de Quest.
De opnamen die je hierbij aantreft zijn zonder enige processing rechtstreeks uit de camera's. De foto van de kop van de gans is op de volle resolutie. Let op het druppeltje water op zijn kop.
De bovenste foto van de Quest is met de Canon Powershot met 1/25 sec. De Olympus kiest hier terecht een iets hogere ISO waarde van 100 ASA, maakt de opname met 1/60 en geeft een beter resultaat.