maandag 18 juli 2011

Quest stiller door rubber strip tussen top en body

Peter Colbers, Quest rijder, schrijft me het volgende:

Hallo Wim,
Door schade aan de Quest heb ik de kap eraf gehaald (overspuiten), wat een pokkenwerk om de siliconenkit eraf te krijgen. Aangezien ik over een tijdje de Quest wil retrofitten met een knipperlichtinstallatie heb ik gezocht naar een andere manier om de beide helften mooi op elkaar te monteren. Dit door er een 0.5 mm rubberen strip (shore A 60) tussen te leggen.
Het resultaat is dat de fiets veel stiller is geworden, doordat de klankkast is onderbroken.
Vooral op klinkerwegen is het resultaat verbluffend. Het harde blikkerige geluid is grotendeels verdwenen en bij ver inveren van de achterbrug is het geluid heel dof zoals bij een auto.
De siliconenkit die Velomobiel aanbrengt wordt bij de schroefjes volledig weggeduwd daar blijf je dus contactgeluid hebben.

Ik weet nog niet of ik het zo ga laten, ik kan mij voorstellen dat iets van de torsiestijfheid ingeleverd wordt (aan de andere kant: het rubber geeft de energie gewoon weer terug). De centrale aluminiumbuis waar de trapas aan vast zit beweegt in elk geval niet.
Is dit misschien al eens eerder geprobeerd?
Groet, Peter

Ik denk dat het inderdaad een goed alternatief is voor de siliconenkit. Als de top er een keer af moet, dan is dat een heel gemartel.
Met een dunne rubberstrip is dat gedoe over en als ook het lawaai wordt ingedamd is het helemaal prima.
Vraag blijft, wie heeft het eerder gedaan en bevalt het?
Voor de liefhebbers heeft Peter een aantal strippen in de aanbieding, gratis.