zondag 19 augustus 2012

Rondje Denemarken, dag 13, Norden (DLD) - Nietap (NL)

Vandaag is de voorlaatste dag van onze trip naar Denemarken. Het belooft een bloedhete dag te worden.
Gisteravond een tijdje bezig geweest met het plukken van heerlijke bramen op het erf van onze gastvrouw.

We vertrekken al even na 9.00 uur, vroeg voor ons doen. Ik heb de route nu eens laten uitrekenen door Open Fietsmap. Uiteraard dan wel even 'gebruik snelwegen' aanvinken. De route komt behoorlijk overeen met de route die Garmin City Navigator uitrekent.
Wel stuurt Open Fietsmap ons consequent de fietspaden op. Die zijn in Duitsland gewoon slecht, smal en met veel slechte reparatieplekken. Kennelijk na de oorlog aangelegd en nog maar zelden naar gekeken. We rijden dan ook de meeste tijd op de rijbaan van de L-wegen. Om niet onnodig veel kilometers te maken interpreteer ik de route van Open Fietsmap met enige creativiteit.

In Norden staan enkele mooie windmolens. Opvallend zijn de kleine windmolens aan de achterkant van de grote wieken. Deze kleine windmolens kruien de kop en de wieken in de wind.

Na 2,5 uur rijden hebben we de eerste 70 km afgelegd en komen in Ditzum aan bij het veer over de Ems. Er staat een grote 'grijze brigade' te wachten. Ze storten zich massaal op de Quest van Jan. De enige die zich voor mij interesseert knijpt in de tunnel van mijn Quest waarbij het blikkerende geluid van uitdeukend carbon me door mijn ziel snijdt. De lomperd.
De veerman, hij spreekt Nederlands en kent mensen uit Hippolytushoef, regelt netjes dat wij midden op de oude boot kunnen staan. Met stroom mee gaat ie nog wel 20 km/u.

Ditzum is een aardig havenstadje waar ook nog redelijk wat vissersschepen liggen. Ook is de werf van Bültjer er nog steeds gevestigd. Ingewijden weten dat Bültjer prachtige eikenhouten kotters maakt. Zowel zeil- als motorschepen. Aanvankelijk alleen voor de beroepsvaart, de laatste 50 jaar ook voor particulieren.

Jan staat in Nieuweschans en heeft pruimen, meloen en frisdrank, heerlijk. Jan belt met een camping bij het Leekster meer, nog een 70 km verderop. Daar is plek genoeg en we stappen weer in onze Questen. De warmte is nu heftig. Daarom rijden we op mooie stukken weg ruim 40 km/u om zoveel mogelijk koelende wind te maken.

We moeten door Groningen. Dat is niet erg, wel het wachten voor verkeerslichten. Ik let even niet op en rij tegen een horde fietsers in. Ik toeter en toeter, tot een fietser me zegt dat ik beter op het fietspad aan de overkant kan rijden. Ja dat is inderdaad nogal wat beter :). We stoppen even voor een ijsje. Precies in het slechtste deel van de stad. Twee koffieshops tegen over elkaar met in- en uitlopende runners. Uitsmijter voor de deur en jochies op scootertjes die de waar op bestelling leveren. Cees blijft bij de fietsen en daar hebben de jochies, bloot bovenlijf met veel tattoos, ontzag voor.

Wij zijn in Denemarken geweest en passeren nu het Nederlandse plaatsje Denemarken. Het laatste stuk rijden we door het mooie natuurgebied rond het Leekster meer.

Tegen het einde van de rit is Jan's 'emmertje leeg'. Niet zo gek. Welke 71-jarige presteert het om 140 km in 32 gr. C te rijden met een snelheid van 35 tot 40 km/u. Ik ken er maar één, Jan Geel.

140 km, totaal nu 1721 km.