donderdag 29 juni 2006

Rondje Noord-Holland

Vandaag een vrije dag om een zonnig rondje Noord-Holland te fietsen. De weersverwachting is NO 2-3 Bft, zonnig en 23 gr. C. Om 09.40 uur ben ik onderweg met een nieuw Ventisit matje. Bart van Crasbeek kwam gisteravond 2 verschillende versies brengen en ik kies het matje met de normale buitenkant en een zachtere tussenlaag.
Het is druk met zakelijk verkeer dus ik blijf op de fietspaden, met uitzondering van Heiloo waar de normale fietsers een omweg moeten maken. Traditiegetrouw begin ik rustig met rond de 32 km/u. Benoorden Alkmaar kan ik niet verder langs het Noord-Hollands kanaal. Ik moet een alternatieve route rijden door de Berger polder. Dit blijkt een prachtige route te zijn die goed is bebord.
Weer langs het Noord-Hollands kanaal fiets ik gemiddeld 37 km/u. De wind blijkt hier flink sterker en komt vrijwel recht van voren in. Ik ben na één uur en drie kwartier bij het Total benzinestation bij De Kooy. Een banaan en een broodje pindakaas gaat er goed in. Ik verwissel mijn gewone pet voor een zonneklep. Dat is een heel stuk frisser, heerlijk.
Mijn hartslagmeter is van slag. Bij 35 km/u tegen wind geeft ie nu 58 bpm aan. Nou heb ik inderdaad een heel lage hartslag bij een gegeven snelheid, maar dit klopt uiteraard voor geen meter. Af en toe valt ie helemaal weg. De batterij van de borstband maar eens vernieuwen. Nu de hartslagmeter het niet doet komt er een soort rust over me. Ik rij duidelijk wat langzamer dan normaal. Mag ook wel, het blijft een toertocht en zondag rij ik 270 km naar Amsterdam en vandaar de Fortentocht.
Tussen De Kooy en het Amstelmeer rij ik op een voorrangsweg. Ik zie een Toyota RAV4 hard van rechts aankomen. Hij verdwijnt achter een bedrijfspand op de hoek. Ik voel aan mijn water dat de man mij geen voorrang zal verlenen. Inderdaad scheurt ie de hoek om en rijdt vlak voor me de weg op. Ik schreeuw naar hem en maak een slalom achter hem langs, de kl..tzak.
In Den Oever verspert een verzameling scholieren me de weg. Ze vinden het wel wat zo'n Quest. Ze zijn al onder de indruk van de 70 km die ik heb afgelegd. Als ik ze vertel dat er nog wel 120 km bijkomen vallen ze van hun stoel.
Op de haven in Den Oever is het rustig, alleen wat Duitsers scharrelen er rond. Het bankje biedt een heerlijke schaduwrijke rustplek en ik eet en drink wat. Ik drink voor het eerst een energierijke drank van Gatorade. Het smaakt goed, is niet al te zoet en ik denk dat de energie-opname wat geleidelijker verloopt.
Op naar Medemblik met de wind zo goed als in de rug. Zonder al te veel moeite rij ik steeds 42 tot 43 km/u. Er rijden veel groepen scholieren die me enthousiast groeten.
In Medemblik een korte koffiestop waarna ik snel de dijk opzoek. Het is glashelder weer en Friesland ligt helder zichtbaar op de horizon. Ik maak een paar foto's van zeilschepen op het IJsselmeer met het vuurtorentje van De Ven als coulisse. Er zijn gelukkig weinig fietsers op de dijk en het fietst heerlijk licht. Ik smeer me nog een keer in met zonnebrandcreme factor 60. Met mijn huid zonder pigment is dit de enige oplossing om zo lang buiten te zijn.
Enkhuizen passeer ik vlot en met de wind achter fiets ik de dijk van het zuidelijke IJsselmeer op. Meestal stop ik dan even om iets te eten en te drinken. Ik zit even in het gras en kijk naar de vele zeilschepen die rustig voorbij varen. Er passeert een ligfietser en we groeten elkaar. Ik denk dat ik hem straks wel weer zal passeren. Dat gebeurt ook, hij ziet me in zijn spiegels naderen en zwaait nog eens.
Halverwege Enkhuizen en Hoorn is een evenement in voorbereiding. Er staan onderaan de dijk bierpompen en andere spullen voor een groot feest. Ik verbaas me over een bord 15 km/u. Ik rij lekker 45 km/u tot....een enorme klap me wakker schudt. Te laat heb ik in de gaten dat er een venijnige kunstmatige drempel is aangebracht om stroom en water over de dijk te kunnen brengen. Ik vrees voor schade en aangeslagen fiets ik verder. De banden blijven heel en ik voel geen onregelmatigheden. Ongelofelijk wat de Quest blijkbaar kan verdragen.
Ik stop niet in Hoorn en rij nu onderaan de dijk naar Volendam/Edam. De 6 sneetjes brood en de 2 bananen zijn op en de hongerklop begint zijn tol te eisen. Ik kan door de Beemster nog wel 38 km/u rijden, maar het gaat een stuk moeilijker.
In De Rijp stop ik even bij een benzinestation en koop een oversized Nuts. Ook vul ik mijn Camelbag met vers drinkwater. Het laatste stuk gaat weer crescendo en om 17.30 uur ben ik thuis. Ik inspecteer de fiets op schade. Daarvoor leg ik de Quest op z'n zij en bekijk nauwkeurig of de wielen nog rond zijn. Dat is gelukkig het geval. Ook zijn er geen kapotte spaken. Ik kijk of de fiets nog even gemakkelijk de heel flauwe helling op mijn erf afloopt. De sporing lijkt prima en het loopt met een sisser af.
Prachtige fietsdag.
190 km