donderdag 16 augustus 2012

Rondje Denemarken, dag 10, Langwedel (DLD) - Otterndorf (DLD)

Het mooie weer van de afgelopen week wordt ruw verstoord door een regenfront. Vanmorgen vroeg begint het al te spetteren en de regenverwachting voor Glückstad, daar rijden we eerst heen, is 28 mm. Natuurlijk kunnen we met de toer/race kappen droog rijden, maar het is niet aantrekkelijk om te gaan rijden. We wachten de ergste regen af.
Cees kan het niet afwachten en wil lenzen vloeistof gaan halen in Nortorf. Daar komen we vandaag sowieso langs, maar Cees is niet te houden.
Als het even wat minder hard regent vertrekken we. Ik weet dat de ergste regen nog moet komen.
Met alledrie een toer/race kap moet dat geen probleem worden.
We zijn nog maar even onderweg of er moet geklommen worden naar 75 meter. De mannen willen fietsen, dan maar even stevig doortrappen. Tegen wind rijden we 40 km/u. Ik zie in mijn spiegels dat Jan en Cees geen krimp geven. De regen valt nu met bakken uit de lucht. De wegen staan vol met diepe plassen. Het vizier staat op een kleine kier zodat er toch voldoende te zien is. Na 40 kilometer wordt het weer lichter en begint de regen te minderen. We stoppen altijd graag even bij een bushalte. Er is beschutting, een bankje en een vuilnisbak. Dat gaat altijd goed, maar nu niet. De chauffeur van de schoolbus moet op de rijbaan stoppen. Hij ziet de zonnige kant van het geheel in en lacht naar ons.

Wij zijn in goed twee uur in Glückstad. Via het dorpje rijden we rechtstreeks naar de pont.
Fietsen kunnen altijd mee, dus de Questen ook. Jan staat met de camper in een kilometers lange file en is nog lang niet over. Uiteindelijk staat ie drie en half uur te wachten.
Op de ferry blijkt deze tegen wind paaltjes te pikken. Er komt een regen zeewater over de fietsen en we haasten ons om de fiets dicht te maken. Zelf staan we achter een paar auto's te schuilen.
De vrouw van Willem Zeegers, een Quest rijder meldt zich bij ons. Zij hebben met de camper een rondje Scandinavië gemaakt tot aan de Noordkaap. Zij maakt een paar foto's en gaat dan weer terug naar haar camper.
Het is opvallend hoe snel wij gemiddeld bij een volgend rendez-vous zijn. Als we samen vertrekken en Jan doet boodschappen, dan is ie meestal maar een kwartier eerder op de volgende camping.

De toer/race kappen worden uit elkaar gehaald en verdwijnen onderdeks. Het eerste stuk rijden we nog even met alleen de carbon deksels en een klein vizier daarop. Dit rijdt ook heel prettig. Niet zo benauwd als de normale schuimkap en toch een behoorlijke beschutting. Als de zon weer volop schijnt gaan ook de liggende deksels in de Quest.

We rijden nu binnendijks op een smalle asfaltweg richting Cuxhaven. Dat rijdt heerlijk, weinig verkeer en een mooi meanderende dijkweg. We doen het met 32 km/u nu rustig aan. We hebben geen haast, Jan staat nog op de andere oever van de Elbe. Daarom zijn we royaal eerder dan Jan in Otterndorf. Wij melden ons bij de receptie van een grote vakantiefabriek aan de Elbe. De voorzieningen zijn evenwel perfect en met 16 euro per nacht voor onze hele outfit is het een koopje.

We doen de was, onze plek lijkt wel een uitdragerij. Jan maakt meer dan fantastische spaghetti.
115 km vandaag, totaal nu 1324 km.