zondag 15 januari 2012

Rondom Hollands Kroon

Kees heeft vandaag een wilde rit geannonceerd. Als ik vertrek is het 2 graden C, weinig of geen wind en de zon lijkt te gaan doorbreken. Als ik een paar kilometer onderweg ben beslaat mijn vizier. Ik ben mijn deflector vergeten. Gisteren met 8 gr. C nog geen enkel probleem, nu dus wel. Ik zet het vizier wat verder open, maar het zicht blijft matig. Als ik mijn hand vlak achter het vizier leg is de ruit direct ontwasemd. Een deflector is onder deze omstandigheden een spijkerharde noodzaak.
Bij restaurant Skeef is alles nog in diepe rust. Pas tegen 11.00 uur komt er leven in de brouwerij. We laten ons de koffie goed smaken.
Het mag dan een wilde rit zijn, georganiseerd is ie wel degelijk. Kees heeft een gele lijn getekend om vrijwel het gehele gebied dat nu Hollands Kroon heet. Oops, da's wel 100 kilometer en praktisch een rondje Noord-Holland. Normaal geen probleem, maar vanmiddag om drie uur komt een Questrijder uit Culemborg zijn carbon toer/race kap ophalen. Volgens Kees is het allemaal geen probleem en Kees van Hattem, Jan Geel, Willem Vierbergen en ondergetekende gaan op weg. Onderweg sluit Hugo Verschoor met zijn Strada aan.
De route gaat deels over de fraaie Westfriese Zeedijk naar Ewijcksluis. We rijden om het Amstelmeer en bij De Haukes koersen we richting Slootdorp. Het is fantastisch fietsen zo. Mijn voeten genieten dit jaar voor de eerste keer van de elektrische voetverwarming.
De temperatuur loopt door het zonnetje iets op en het probleem met het beslaan van het vizier verdwijnt als sneeuw voor de zon.
Als we even later, het is dan 13.30 uur, Middenmeer verlaten, wordt het plan om om 15.00 uur thuis te zijn, een uitdaging.
Ik zwaai Kees gedag, hij gaat met de rest van het groepje op de koffie bij Matthijs in Twisk. Ik geef serieus gas en met constant tussen de 45 en 48 km/u snel ik richting Heerhugowaard. Dankzij het rustige weer en de racekap sta ik om 14.35 uur bij de pont naar ons eiland. Een hele snelle rit dus.
118 heel mooie kilometers die het totaal nu (vanaf april 2010) op 10.200 km brengt.