dinsdag 9 januari 2018

Moedwillige aanrijding door busje Pilkes

Gisteren heb ik mijn Risse Astro 5 demper na een half jaar weer wat extra lucht gegeven. Ook de beide O-ringen van mijn kettingtandwiel heb ik vervangen. Langzamerhand was de Quest wat luidruchtiger geworden. Ook zie ik dat de demper bij het inveren de carbon kettingafscherming raakt.
Al met al drie minuten werk en ik ga daarna mijn gebruikelijke rondje Schermer fietsen.

De fiets is weer heerlijk stil, alle aandrijvingsgeluiden zijn weg en dat rijdt toch heel wat fijner.
De Schermer polder is elke keer weer mooi om in te rijden. De hoge dijken geven een prachtig uitzicht en het mooie winterlicht geeft kleur aan de hemel boven de donkere polder.


Het rondje voert een heel eind langs de Noordervaart en gaat door de bebouwde kom van Stompetoren. Met de wind in de rug rij ik rond 40 km/u en nader de kruising met de Melkweg, een doodlopende weg naar het kleine industrieterrein van Stompetoren.

Van links, komende van de Melkweg, nadert een lichtgekleurde bus van Pilkes mij. 
De chauffeur rijdt de kruising op en vermeerdert vaart. Ik rij inmiddels op de kruising en zie de bus met grote snelheid op mij af komen. Ik rij met mijn rechterwiel de berm in en voel op dat moment dat ik door de bus geraakt word.

De chauffeur is er kennelijk niet van gediend dat ik doorrij en rijdt me letterlijk van de weg af. De chauffeur blijft enkele tientallen meters uiterst rechts doorrijden en bewijst daarmee dat hij inderdaad het doel heeft mij van de weg te willen rijden.

De plek van de aanrijding behoort tot de bebouwde kom van Stompetoren, is een gelijkwaardige kruising en ik heb daar als fietser dus gewoon voorrang op auto’s. De gele lijn op de Google Street View opname is mijn positie op de weg. De bus komt van links op de verder perfect overzichtelijke kruising en rijdt in mijn richting mee richting Alkmaar.


De bus rijdt door richting Alkmaar en ik raak hem uit het oog. Thuis zie ik dat de bus mij inderdaad licht heeft geraakt. Lichte krassen en vegen zitten op de verder schone Quest.


Ik schrijf een email aan Pilkes Infra, zij blijken aan de Melkweg in Stompetoren gevestigd te zijn, en doe mijn verhaal uit de doeken. De directie reageert al vanmorgen met enkele vragen die ik beantwoord.

Dit is de tweede keer dat ik door een bewuste actie van een automobilist ernstig in gevaar ben gebracht. De eerste keer was op De Mient in Castricum waar ik gemeen werd gesneden. Toen ben ik naar de Politie gegaan om aangifte te doen wegens poging tot doodslag.

Precies dat is me gisteren weer overkomen. Ik heb de Directie van Pilkes voorgesteld dat de chauffeur ernstig wordt onderhouden en mij, in het bijzijn van een directeur, zijn excuses zal maken. Gebeurt dat niet snel en op een fatsoenlijke manier dan zal ik alsnog aangifte doen bij de Politie.