woensdag 13 juli 2011

Schwalbe Tryker HPV velomobielband voor test ontvangen

Vandaag ontvang ik de eerste drie Schwalbe Tryker HPV velomobielbanden. Toch wel een bijzonder moment dat mijn pogingen om een velomobielband te laten ontwikkelen uiteindelijk zijn geslaagd. Lijkt de band op wat ik gespecificeerd heb? Grotendeels wel, al zit er profiel op dat uiteraard volkomen zinloos is. Ik begrijp dat dat een commerciële afweging is. Profielloze banden worden in de VS niet verkocht. En deze banden zijn natuurlijk niet alleen voor Wim gemaakt.
Wat verder opvalt zijn het lage gewicht van rond 320 gram, de zeer stevige constructie en het feit dat het een vouwband is. Het loopvlak is heel stevig en de wangen mooi soepel. Er zit Raceguard anti-lek bescherming in zoals bijv. ook in Kojaks.
De band is volgens het opschrift geschikt voor een 'Moped', de Duitse benaming voor bromfiets. De hoogte boven de velg is 38 mm en de breedte bij 5 bar is 41 mm, allemaal keurig volgens mijn specificatie.
Of de band geheel radiaal is, kan ik niet zien. Het staat er niet op en een band in stukken snijden is nog geen optie.

De montage gaat makkelijk en de band loopt direct mooi rond zonder montagevloeistof.
Hoewel het regent en hard waait moet ik nog een aantal bestelde Bebop pedalen en Lexan naar de post brengen. Voor de liefhebbers, er zijn nu ook Bebops in RVS en titanium in voorraad. Met de racekap op zit ik warm en droog dus een ritje naar Akersloot is geen enkel probleem.
Het eerste dat me natuurlijk opvalt is de kleinere draaicirkel. Het comfort van de 53 mm brede GoCycles wordt uiteraard niet gehaald. De stuurprecisie is uitstekend. Prettig is dat ik de weg voor de Quest veel eerder zie, wordt natuurlijk veroorzaakt door de ruim 1 cm dat de Tryker lager is dan de GoCycle.
De snelheid lijkt OK maar is niet goed te beoordelen. Het is koud, het regent en het waait Bft 5. Uiteraard gaan we uitrolproeven met de Tryker op gewoon wegdek doen. Uit de begeleidende documentatie blijkt dat de Tryker allereerst is ontworpen als een veilige allround band voor driewielige fietsen. Hans van Vugt vertelt me vanavond dat er in de nabije toekomst snellere versies zullen komen. Of die ook in de handel komen is nog de vraag.
De Schwalbe Tryker HPV velomobielband wordt komende Eurobike geïntroduceerd en zal eind augustus in de winkels verschijnen.
Aan de hand van mijn en Hans Wessels tests kan de band verder worden aangepast en verbeterd.