zaterdag 19 december 2009

Windgeleiders voetengaten verbeterd

Het is inmiddels duidelijk dat de windgeleiding rond de voetengaten onder winterse omstandigheden goed uitpakt. Ook Kees van Hattem heeft het idee omarmd en een eigen interpretatie daarvan aangebracht. Volgens zijn blog werkt het ook bij hem prima. Het lijkt er sterk op dat niet alleen de koude wind uit de voetengaten wordt gehouden, maar ook dat er geen extra (lucht)weerstand ontstaat.
Omdat meerdere Quest eigenaren ons idee willen overnemen, is het zinvol de ideeën voor een verdere verfijning te publiceren.
Bezwaar nu is dat de kwart bollen star zijn gemonteerd en bij stoepen en steile verkeersdrempels de grond raken. Dat is niet zo erg voor de PVC windgeleiders, maar wel voor de vrij lichte polyester omranding van de voetengaten.
Hoe gaan we dit oplossen?
De kwart bollen krijgen een flens met aan de voorzijde een langere PVC strip. De flens zal normaal los op de bovenkant van de voetengaten rusten. Het geheel zal kunnen scharnieren om de langere strip aan de voorzijde.
Raak je nu een drempel of trottoirband, dan zal de windgeleider omhoog veren. Ben je het obstakel voorbij, dan zal de windgeleider weer op zijn plek terugvallen en zijn werk weer hervatten. Voordeel is dat de windgeleider minder slijt, nog groter voordeel is dat de Quest ter plaatse van de voetengaten nauwelijks mechanische belasting zal ondervinden.