donderdag 27 oktober 2011

Retourtje Sneek

Mede Questrijder René van den Berg moet voor een nascholing naar het Van der Valk motel in Sneek. Wij, Jan Geel, Kees van Hattem, Pé Koomen en ik willen wel een eindje meerijden. René woont in Bergen waar de gehavende Quest al buiten staat. Hij heeft gisteren geprobeerd of de Quest ook als mountainbike is te gebruiken. Dit is niet gelukt.
René gaat voorop en heeft kennelijk een bijzondere TomTom. We rijden wat om, maar ach, we willen toch fietsen?
Bij het begin van de Afsluitdijk sluit Pé aan. Dan gaat het in rap tempo, rond 40 km per uur naar de overkant. Een blauwe Quest komt in zicht, onmiskenbaar Ben Wiggers.
Ben loodst ons via Nijland en Bolsward naar Sneek. Daar raken we even het spoor bijster en belanden in het enige bos dat Sneek rijk is. Wij nemen afscheid van René en koersen op Nijland aan. Pé neemt brutaal de hoofdrijbaan, alle anderen het fietspad. Dan komt een politiewagen ons tegemoet rijden. In onze spiegels zien we de remlichten opgloeien en dan weten we het wel. De politiemannen zijn gemoedelijk en als Jan en Pé de wetsteksten overreiken geven ze zich gauw gewonnen. 'Wij zijn ook maar boerenpolitie' voegen ze er nog aan toe.

In Nijland worden we door Jeanette, de vrouw van Ben, hartelijk ontvangen. De gebakjes en puddingbroodjes gaan er wel in. Ben gaat nog een stuk met ons mee. Vlak voor de Afsluitdijk gaat Ben weer op huis aan. Ook nu gaat het weer ruim 40 km/u. Kees blijft wat achter, maar zoals meestal hoeven we niet veel langer dan een minuut op hem te wachten.

In Den Oever gaat Jan richting Medemblik, Kees, Pé en ik gaan via Middenmeer richting Heerhugowaard.
Het laatste stuk alleen doe ik rustig aan. De vier sneetjes brood zijn niet voldoende om tot de laatste kilometer voluit te gaan.
Het wordt donker en ik stel weer vast dat de nieuwe SuperNova E3 lamp een mooie lichtbundel tot in de berm geeft.

Ik heb vandaag met de racekap gereden. Na het aanbrengen van een paar stukjes neopreen blijkt de kap volledig stil te zijn. Het fotograferen door het gesloten vizier blijkt goed te lukken. De foto van het stadhuis in Bolsward is door het gesloten vizier gemaakt.
Al met al een mooi stukkie fietsen.
240 km, totaal nu 9080 km sinds 1 april.