dinsdag 8 januari 2013

Risse voordempers

De ontwikkeling van de voordempers voor Quest, Strada en Mango loopt vertraging op. In september kwamen wij er bij Velomobiel.nl achter dat de cassette demper, linksboven op de foto, voor plaatsing in de voorpoot niet in alle velomobielen zal passen. De diameter van de boorgaten in de poten is in de loop van de tijd veranderd.
Dit betekent dat de cassette alleen maar in de recente Quest, Strada en Mango goed zal passen. In de VS zijn nu in een recente Quest de eerste cassette dempers ingebouwd. Dat functioneert fantastisch. Veer- en demping comfort, geluid en wegligging zijn merkbaar verbeterd. Wel moet de druk in de kleine cassette tot 20 bar worden opgevoerd. Dat is aan de hoge kant.
Om de maatvoering problemen effectief aan te pakken zal Risse de cassette niet verder ontwikkelen. In plaats daarvan wordt er nu een complete veerpoot gemaakt met geïntegreerde demper. Diameter en maatvoering zal ongeveer overeen komen met de veerpoot van de Flevobike Orca. Wel wat duurder, maar technisch veel beter. Deze zal rond maart gereed zijn. Een bijkomend voordeel is dat de werkdruk ongeveer gehalveerd kan worden tot 10 à 12 bar.

De Risse achterdempers zijn een groot succes. Nog geen jaar na de introductie van deze dempers voor Quest, Strada en Mango zijn er nu 180 stuks van verkocht.