donderdag 27 mei 2010

Lexaan gehard of toch niet?

Standaard polycarbonaat of Lexan is een redelijk taaie kunststof. Zo taai zelfs dat het in kogelwerende vesten en voertuigen wordt gebruikt. Voor ligfietsers is dat minder belangrijk. Ligfietsers die dit materiaal gebruiken voor vizieren willen dat het materiaal glashelder is en optisch niet vervormt. Ook moet het zo min mogelijk krassen. Krassen hinderen het doorzicht en zijn vooral 's avonds bij het tegenlicht van auto verlichting zeer hinderlijk.

Er is naast standaard Lexan ook gehard Lexan. Dit materiaal is voorzien van een harde coating en daardoor - veel - minder gevoelig voor krassen. Da's mooi, maar het kost wel 3x zoveel als normaal Lexan. Dan wil ik eerst wel eens zien of de claims waargemaakt worden. De fabrikant GE is bereid mij een proefmonster op A4 formaat te sturen zodat er getest kan worden.

Eerst eens kijken of de folies even helder zijn. Dat is OK, er is geen verschil en sowieso is het lichtverlies met 8% uitermate gering. De foto toont dat ook aan. Dan maar eens testen op krasbestendigheid. Op een dikke glasplaat plak ik een vel schuurpapier met korrel 320.
Van de drie te testen samples, t.w. Bayer Makrolon, GE Lexan standaard en GE Lexan HP, snij ik 5 cm brede en 20 cm lange stroken. Dan kleef ik een plakbandje aan één zijde waaraan ik kan trekken zonder de Lexan op te tillen. Totaal 20 x beweeg ik de met een Hotronic accuutje verzwaarde Lexan 10 cm over het schuurpapier. Bayer Makrolon lijkt wat zachter en krasgevoeliger. Tot mijn verbazing is er nauwelijks verschil tussen de geharde en standaard Lexan van GE. De fabrikant vraagt of ik wel de gecoate kant heb beproefd. Oooh... ik dacht dat beide kanten waren gecoat. Nadat GE heeft uitgelegd dat de geharde kant de zijde is waar de coating moeilijk van af gaat, doe ik nogmaals een proef. Ook nu weer is er nauwelijks of geen verschil tussen de ongeharde en geharde versie. GE is heel verbaasd, maar wil de al klaarstaande order voor 6 m2 gehard Lexan wel annuleren en omzetten naar 10 m2 standaard Lexan.

Vandaag zijn de vierkante verzenddozen binnen gekomen. Vierkant omdat Lexan op de rol in een ronde koker muurvast gaat zitten tegen de binnenkant. Totale kosten van 50x92 cm Lexan, doos en verzending per TNT pakketdienst zijn € 21,40. Daar kunnen 7 tot 10 vizieren van geknipt worden.
De eerste zendingen gaan begin volgende week op de post. Afhalen op De Woude of eventueel door mij mee te nemen naar Cycle Vision kost € 14,65 (incl. stevige vierkante doos).

Verwerking
Knippen met een scherpe huishoudschaar, ik doe het met een Fiskars, gaat uitstekend. Enkele lezers stelden voor om de vizieren te snijden met laser. Guus van Schoot heeft dit geprobeerd, maar dit is niet goed gelukt. Knippen gaat evenwel heel makkelijk en er ontstaan geen scherpe randen. Standaard vizieren zullen niet voor iedereen goed blijken. De één zit wat dieper in de fiets en kan een lager vizier gebruiken, anderen zitten wat hoger en zullen een hoger vizier op prijs stellen. Bij iedere levering zal ik enkele modellen en een handleiding meesturen.