dinsdag 12 oktober 2010

Ik ben toch geen junk?

Begin van de week haalde ik een zestal injectiespuiten. Niet om mezelf te injecteren maar om kleine onderdelen te oliën. Met name het indruppelen van de veerpoten resulteert voor mij als één-ogige meestal in een smeerboel. Dan is het opzuigen van wat olie met de injectiespuit en het vervolgens in de veerpoten spuiten een veel betere oplossing.
Bij het afrekenen van de spuiten heb ik niet in de gaten dat er geen injectienaalden bij zijn. Vanmiddag fiets ik weer even naar Apotheek Geesterduin in Castricum en vraag om zes injectienaalden. Nou dat gaat niet zomaar. De jonge apothekers assistente loopt naar achter en komt terug met de mededeling dat ze me de naalden niet mag verkopen. 'Ik ben toch geen junk?' probeer ik nog en laat mijn onderarmen zien. Het lieve meiske gaat nog maar een keer naar achter en even later vraagt ze welke maat naalden ik wil hebben.
Bij mijn fiets staat al even een jonge man die de discussie in de apotheek heeft gevolgd. Hij vraagt hoeveel naalden ik wil hebben, hij heeft er tassen van vol. De jonge man blijkt Olaf Ploem te zijn die verplegers en aankomend artsen traint in het op de goede manier geven van injecties. Ik gebruik er maar enkele van per jaar en bedank hem hartelijk voor het aanbod. Na uitgebreid over de Quest gepraat te hebben ga ik weer naar De Woude.

ANWB Fietsplanner op iPhone nog nutteloos

Onze onvolprezen ANWB heeft een fietsrouteplanner voor de iPhone geïntroduceerd. Tot 17 oktober gratis te downloaden via Apple iTunes.
Deze nieuwe fietsrouteplanner van de ANWB is niet wat je ervan zou verwachten. Er wordt gesuggereerd dat je van deur tot deur kunt plannen. Dat gaat evenwel uitsluitend via de bekende knooppunten. Hoewel je kunt instellen dat je de snelste route wil rijden, kun je dat gerust vergeten. Ik heb bijv een route van Starnmeer (nabij De Woude) naar Den Helder (boot Texel) laten uitrekenen. De route gaat letterlijk over Keulen en Aken en is uiteindelijk 80 km lang. Zo kom je onder meer langs Noord-Scharwoude, Dirkshorn, Sint Maarten, Valkkoog, Schagen centrum, Schagerbrug, Stolpervlotbrug, Oudesluis en Anna Paulowna. Bij Westeinde kom je dan eindelijk op het fietspad langs het Noord-Hollands kanaal.
Bereken je precies dezelfde route met de uitstekende gratis planner van de Fietsersbond, dan is de route logisch, deze gaat natuurlijk langs het Noord-Hollands kanaal, en nog geen 60 km lang.
Gewoon vergeten, net als de (Fiets) routeplanner die de ANWB ook op het internet aanbiedt. Deze was na de introductie begin dit jaar totaal waardeloos, maar is inmiddels flink onder handen genomen en nu redelijk bruikbaar.
Een groot bezwaar van de ANWB planner is dat ie met de GPS ontvanger van de iPhone werkt. Dat beperkt de fietstochtjes tot maximaal twee uur, dan is de accu leeg. Kun je ook niet meer bellen.
De beste planner is met afstand de gratis routeplanner van de Fietsersbond.
Heb je geen GPS, geen kaart en doet je mond het niet meer, dan kun je beter gewoon de bordjes volgen :). Dan ben je zeker twee keer zo snel in Den Helder dan met de iPhone app van de ANWB.