zondag 1 februari 2009

Het licht gaat aan

De keus welke lamp er in mijn nieuwe Quest komt is nog niet helemaal duidelijk. Eén Inoled Extreme is niet voldoende voor mij als één-ogige. Ik mis uiteraard al de mogelijkheid om diepte te zien, als er dan ook nog een beperkte hoeveelheid licht voorhanden is, wordt het er niet veiliger op.
Hans Wessels heeft een test gedaan van een aantal in aanmerking komende lampen. Rob Jansen heeft de bijgaande foto's gemaakt. Het steeds na elkaar zien van afbeeldingen geeft geen goed overzicht van de verschillen. Het menselijk oog corrigeert razendsnel verschillen in helderheid. Hierdoor lijken, op de uitersten na, veel lampen om en nabij even helder.
Mijn oog was gevallen op de B&M IQ speed omdat die mij helderder leek dan de Inoled Extreme. Ymte haalt mij, op niet mis te verstane manier, uit mijn droom en verklaart dat de Inoled Extreme en de B&M IQ speed vrijwel even helder zijn.
Twee B&M IQ lampen geven natuurlijk een dubbele hoeveelheid licht maar is duurder en lastiger mooi in te bouwen. De IQ is wel zuiniger dan de Inoled en de IQ kan ook op een zuinige stand branden. Dat plaatje heb ik ook opgenomen in het vierluik. Van die gedimde stand ben ik niet erg onder de indruk. Is wel een aardige dagrij verlichting, maar daar kunnen kleine LEDs die Velomobiel.nl vaak al inbouwt ook voor dienen.
De Supernova E3 met asymmetrische lens zou ook een heel goede kandidaat kunnen zijn. Daarom heb ik de drie lampen maar eens op één plaatje gezet. De verschillen zijn nu goed te zien en best wel groot. De Supernova E3 geeft veel meer licht en vooral veel meer licht in de bermen. Het lichtbeeld van de E3 is iets minder egaal dan dat van de andere twee lampen, er is ook wat kleurverschuiving, maar de helderheid en breedte van de bundel maken veel goed. Veel velomobilisten gebruiken naast hun koplamp extra lampen in de buurt van hun spiegels om de berm te verlichten, vaak hard nodig als je door tegenliggers wordt verblind. Het lijkt er op dat de brede bundel van de E3 dit probleem kan oplossen.
Ik denk dat ik dit lampje, het ziet er technisch ook heel fraai uit met een rond frontaal oppervlak van slechts 4 cm, maar een kans moet geven.