dinsdag 12 januari 2010

Therm-IC Basix succesvol

Gisteren ontving ik het voetverwarming setje Therm-IC Basix van de Duitse webwinkel Sportolino.de. Maar eens kijken of het concept met losse oplaadbare AA accuutjes werkt. Na het opladen van 4 Sanyo 2700 Mah accu's één set aangesloten op de meegeleverde zool. Op vol vermogen, er zijn drie standen en uit, wordt de zool flink heet, te warm voor normaal gebruik. Ik ben benieuwd hoe lang de set het vol houdt. Om negen uur gisteravond aangezet en om twaalf uur is de zool nog even warm. Om half twee, ik ga rond die tijd naar bed, doet de set het nog steeds. Dit is echt heel lang. Ik schakel de unit uit.
Vanmorgen zet ik de Basix weer aan en nu doet ie het met afnemende verwarming nog ruim een half uur. Totale werkingsduur dus 5 uur. De accu's worden daarbij ontladen tot 1.07 Volt, geen probleem voor de uitstekende Sanyo cellen. Uiteraard zal deze lange tijd met veel lagere buitentemperatuur niet gehaald worden.
Een klein nadeel is het gewicht. De accubehuizing weegt maar 62 gram, maar vier AA accu's wegen samen 120 gram, totaal dus ruim 180 gram. Aan de andere kant wegen de Sidi schoenen maar 400 gram per stuk tegen de standaard Shimano schoen 550 gram.
De Therm-IC Basix set is degelijk en slim gemaakt. Zo kan het accuhuis niet open als de zool is aangesloten. Je kunt de prijzige accuutjes dus niet kwijtraken. Ik bestelde wat extra accu's bij nkon.nl en heb die de volgende dag voor een heel gunstige prijs in huis. Vooral als je er wat meer bestelt, doet Arjan er gratis een paar extra bij, heel aardig.
Het setje kost bij Sportolino.de 49,95 euro. Met een tientje verzendkosten blijven de kosten onder de 60 euro.
Uiteraard kan het veel goedkoper. De door Eduard Botter tot Botronic omgedoopte eigenbouw voetverwarming zal zeker minder dan de helft kosten. Ik weet nog niet of Eduard ze in aantallen wil maken zoals ie deed met de ruitjes. In ieder geval moet ie eerst zijn familie voorzien van voetverwarming.

Aanvulling 13 januari 2010
De Therm-IC Basix set heeft vandaag op de middelste stand gewerkt. Net als bij de duurdere sets van Therm-IC blijkt de werkingsduur op de middelste stand dubbel zo lang te zijn. Na 11 uur stopt de set met energie toevoeren aan de set. Ik laat de zool aangesloten en verzuim de set uit te schakelen. Enkele uren later blijkt dat de accu's goeddeels ontladen zijn. Dat lijkt me niet goed voor de accu's.