maandag 10 mei 2010

Ultieme vizier

Eergisteren meldde ik hier dat ik er eindelijk in ben geslaagd om 0.75 mm optisch perfect polycarbonaat te kopen. Nu nog een vizier maken.
Het motorvizier dat ik eerder gratis kreeg is mij qua model uitstekend bevallen. Ik druk dit vizier, met veel geweld, plat op een dunne kartonnen ondergrond en teken de buitenomtrek af op het karton. Vervolgens knip ik het model uit en teken dit vervolgens weer af op de beschermfolie van de Makrolon. Dan knip ik het model met een scherpe huishoudschaar uit de Makrolon plaat.
Het resultaat is boven verwachting. Het model is volledig vergelijkbaar met het motorvizier. Met maar weinig druk neemt de lange reep polycarbonaat een heel fraai vizierprofiel aan.
De voordelen zijn evident. Er kan uit de 40 x 50 cm plaat nog een tweede vizier worden gemaakt. Dit beperkt de kosten tot € 3,- per vizier. De optische kwaliteit is prachtig en het gewicht is verwaarloosbaar. Tenslotte is het vizier volkomen plat op te bergen als het niet in gebruik is.

Zijn er verder nog wensen?
Jazeker. Ik wil een extra vizier maken dat langer naast het hoofd doorloopt. Prettig vooral in de winter als de wind schuin voor of dwars inkomt.
Ook wil ik de mogelijkheden bekijken van een vizier op de voorrand van de kuip. Dit om de voordelen van het vizier ook bij het rijden zonder kap te kunnen benutten. Eén van de zeer belangrijke voordelen is het vrijwel elimineren van het windgeruis. Ook het rijden zonder - fiets - bril is zonder meer mogelijk. Een laatste voordeel is dat insecten niet meer in je gezicht landen. Eerder probeerde ik voor dat doel het Flevobike ruitje. Dat ruitje is veel te smal en werkt alleen als de wind recht van voren inkomt. Voor beide extra vizieren is een plaatbreedte van 50 cm niet voldoende.
Hoe kom je aan Makrolon van grotere afmetingen. Gewoon Bayer Duitsland bellen. Die verwijst me naar de Benelux vertegenwoordiger in België. Die verwijst me naar een vertegenwoordiger van Bayer in Nederland. En die ... heeft het materiaal niet in voorraad en wil het ook niet bestellen. Dit vereist nog wat zoekwerk, maar dat komt zeker goed.

Rijden met het vizier
Vanmiddag ga ik voor een paar boodschappen naar Castricum. Het is met 11 gr. C vrij fris en hoewel ik normaal gesproken de kap er dan niet op heb moet dat nu natuurlijk wel. Het eerste dat opvalt is dat het zicht rondom volkomen ongestoord is. Geen spiegelingen, geen enkele optische fout, gewoon fantastisch. Ik heb op een gegeven moment niet eens meer in de gaten dat ik door een vizier zit te kijken. De muziek klinkt prima zonder windgeruis. Doordat ik het vizier wat langer heb gemaakt dan het motorvizier komt er nu van de zijkant geen hinderlijke luchtstroom meer binnen. Wel staat het scherm op maar 3 klittenbandjes door de winddruk wat te wiebelen. Voor het zicht is het geen probleem, maar mogelijk is een 1 mm plaat wat stabieler. Wel ontwasemt de 0.75 mm uitstekend, een groot verschil met het 2 mm dikke motorvizier.

Bij de foto met de sjablonen. Boven in beeld het motorvizier, daaronder het uitgeknipte sjabloon naar het model van het motorvizier, voor in beeld het iets groter gemaakte vizier, hier nog met de beschermende folie.