donderdag 23 januari 2014

Ontwikkeling nieuwe toer/racekappen


De afgelopen maanden is door Jan Reus hard gewerkt aan schadereparaties. Daarnaast is ook een nieuwe serie toer/racekappen ontwikkeld. De kap voor de Quest is vrijwel klaar en de eersten daarvan worden eerdaags afgeleverd. Ook voor de Strada en de Quest XS zijn de pluggen nu klaar. Van deze witte pluggen worden mallen gemaakt. In deze mallen worden de nieuwe kappen uit één stuk gelamineerd. De kap op de foto met het open vizier is de Strada kap, de nog dichte kap is voor de Quest XS.

Het ontwerp van de unieke deelbare kap is op enkele punten sterk verbeterd. Tot nu toe werd de hoed van de kap op lippen onder de liggende deksel geschoven en met klittenband vastgezet. In de nieuwe deelbare kappen wordt aan de onderkant van de liggende deksel een flensrand gelijmd. Daar wordt de samengestelde hoed nu bovenop gezet. Omdat de liggende deksel en de hoed uit één complete kap worden gemaakt, is de passing en afwerking mooier. Ook de waterdichtheid is hiermee verder verbeterd.

Kenmerk van alle kappen blijft dat ze lichter zijn dan enige andere kap in de handel. Lichter betekent handelbaarder maar vooral veiliger. Gewicht hoog op de fiets is in grensgevallen gevaarlijker.
Het bekende ongehinderde zicht vanonder de kap blijft uiteraard gehandhaafd. In de velomobiel zittend wil je toch niet tegen onderdelen van de kap aan kijken?
De snelheid zal met de nieuwe kappen verder toenemen. De passing op de tunnel aan de achterkant zal mooier aansluiten. Wel blijft er rondom één centimeter ruimte voor de afvoer van warme vochtige lucht. Het alternatief is een gat in de kap links en rechts van je oren. Dat komt het comfort en zeker de snelheid niet ten goede.

Wat ook blijft is de deflector. Rijden met een kap van Velomobielonderdelen.nl betekent simpelweg minder condensvorming op het vizier. Toch kun je onder de kap overal de instaprand van de fiets zien en kun je uit een bidon drinken. Het vizier blijft ook 1 mm dik en omdat dit niet met hitte wordt rondgezet blijven optische vervormingen gegarandeerd achterwege. De bediening met de Lexan pootjes blijft. Het alternatief, een gat voorin het vizier zit te vaak hinderlijk in het zicht. Het links of rechts meer of minder openzetten van het vizier is een groot voordeel. Waar de regen vandaan komt stel je het vizier wat lager af.

De prijzen van de vaste kappen beginnen met € 395,- voor de eenvoudigste versie. Definitieve prijzen van de kappen zullen lager zijn dan de huidige prijzen. Deze prijzen zullen in de komende weken in de webwinkel verschijnen.