dinsdag 24 november 2009

In regen en wind naar Oostwoud

Vanmorgen staan plotseling, in de regen, Jan Geel en Kees van Hattem voor de deur. Ze hebben elkaar toevallig bij het viaduct over het Noord-Hollands kanaal bij West-Graftdijk ontmoet en dan is De Woude natuurlijk dichtbij. Jan is altijd sterk geïnteresseerd in techniek en wil alles weten over de warmtepomp.
Ik weet dat het straks ophoudt met regenen en dus heb ik wel zin in een eindje fietsen. Bij vertrek regent het nog licht en ik zet de plu er maar bij op. Kees en Jan rijden tussen 30 en 33 km per uur tegen de al aantrekkende wind in. Dat betekent voor mij stevig doorfietsen. Eén ding staat vast, onder de plu blijft het droog. Even later is het droog en kan de plu onderdeks.
We rijden langs de Westdijk van de Schermer om vervolgens zuidelijk van Heerhugowaard de Slingerdijk op te draaien. De wind in de rug maakt dat we makkelijk 36 km/u per uur kunnen rijden. Wij besluiten Jan naar huis te begeleiden en met de steeds hardere wind gaat dat met snelheden tot 42 km/u fluitend.
We zijn dan ook in no-time in Oostwoud waar Annie Geel ons voorziet van koffie en stroopwafels. Hebben we ook wel nodig, de wind is nu Bft 6 geworden en terug zal het een stuk harder werken worden. Dat blijkt geen loze frase, de wind doet de Quest soms flink schudden. Recht of bijna recht tegen wind rijden we rond 30 km/u. De wind buldert om mijn hoofd, stom dat ik het onvolprezen nieuwe ruitje van Eduard nog niet heb geplaatst. Ik realiseer me zelfs niet dat ik de eerdere versie van het ruitje gewoon onderin de fiets heb liggen, niet zo slim dus.
Als de wind dwars inkomt moet er soms flink opgestuurd worden. Dat is best tricky op plaatsen waar vochtige klei op de weg ligt. Vòòr zijn nu rechts een Primo Comet en links een Avocet gemonteerd, voor deze omstandigheden geen optimale configuratie.
Op de Oostdijk komt de wind vrijwel dwars in en dat vereist attent sturen. Kees slaat af naar Heerhugowaard en ik mag alleen de laatste 20 km tegen de wind opboksen. Veel auto's passeren rakelings en dat voelt niet prettig. Ik ben dan ook blij als ik het fietspad langs de Noordervaart kan opdraaien.
Het is al bijna donker als ik na 94 km de pont oprij.