vrijdag 18 september 2009

Drie min één bezienswaardigheden

Vandaag is het schitterend weer, volle zon, 20 gr. C en Bft 3 uit het noord-oosten. Met Kees rijden we naar Volendam, Marken en de Zaanse Schans. Drie bezienswaardigheden op een rij. Het is altijd leuk naar deze plaatsen te fietsen, al lijkt het er wel op dat de toeristen die rondlopen in die plaatsen ons met onze Questen een nog grotere bezienswaardigheid vinden. We worden er continue door velen gefotografeerd.
Kees rijdt voorop en neemt de populaire route langs het Noord-Hollands kanaal naar Purmerend. Vandaar langs de mooie hoge Oostdijk van de Beemster naar Oosthuizen. Dan rechtsaf naar Edam-Volendam. Als we Volendam binnenrijden hebben we al 36 km op de teller, 11 km meer dan de kortste weg van De Woude naar Volendam. Kees maalt niet om een paar kilometer, als ie maar ongehinderd door kan rijden.
Het is vrij rustig in Volendam en we kunnen redelijk doorrijden. Kees stopt voor een broodje.... 500 meter voor de ijssalon van Willem Honingh. Doet ie natuurlijk om met een gevulde maag niet aan de calorierijke verlokkingen van het heerlijke schepijs ten prooi te vallen. Een mevrouw met twee Jack Russels komt langs lopen. De hondjes zijn woest en willen de Quest aanvallen. Als ik naar de mormels toeloop blijken het allerliefste hondjes te zijn die onmiddellijk vrede met me sluiten.
Via het slaperige Monnickendam, de dienstertjes van de restaurants hangen verveeld in de deuropening, rijden we naar Marken. Ik wil een soort panorama foto maken van Marken met Kees in de voorgrond. Kees krijgt daar altijd een aanval van snelheid en dwingt me om de foto met ruim 40 km/u te maken. Als dit lukt is het een wonder.
We rijden naar het havenhoofd en genieten van het mooie weer en het prachtige uitzicht. Een mevrouw schiet me aan en meldt enorm geschrokken te zijn. We hebben haar gepasseerd met grote snelheid, maar maar één van ons heeft getoeterd. Ik beloof, mede namens Kees, beterschap.
Op naar Durgerdam. Het fietspad bovenop de dijk is heel smal, maar we willen ons de unieke vergezichten niet onthouden. De tegenliggers en fietsers die we inhalen maken netjes voldoende ruimte en we bedanken de medefietsers uitvoerig. Ik maak weer enkele foto's, niet helemaal zonder risico met een fietspad van een meter breed, links het IJsselmeer, rechts een steil talud. Het lukt toch weer redelijk goed, ik word er een beetje handig in.
In Durgerdam stoppen we even voor een drankje en sturen dan rechtsaf Waterland in. De weidse uitzichten vanaf de IJsselmeerdijk zijn ingewisseld voor knusse dorpjes, mooie vaarten, veel grasland en gelukkig ook koeien. Het is inmiddels 16.00 uur en het bezoeken van de Zaanse Schans is te ambitieus. Niet voor Kees, als ie 'te vroeg' thuiskomt is ie keukenprins. Komt ie 'te laat' dan kan ie zo aanschuiven. Overmacht noemt Kees dit dan.
In Ilpendam rij ik de pont op, iets te hard met als gevolg dat ik met de tunnel over de oprij klep schuur.
Nu niet via het Twiske dus, maar rechtstreeks naar Purmerend. Het laatste stuk krijgt Kees de geest. Hij geeft gas en blijft rond 45 km/u rijden. Even wordt zelfs de 50 km/u aangetikt. Met de wind in de rug kost me dit kortstondig hartslag 133, dus van uitputting is nog geen sprake.
Kees gaat in de Starnmeer rechtsaf, ik linksaf naar De Woude. Kees rijdt nog een extra blokje om, een echte keukenprins is Kees niet.
109 km