maandag 3 januari 2011

Picanto op ramkoersVanmiddag rij ik naar Hoorn om Jan Reus een vizier te bezorgen. De route gaat onder meer langs Grosthuizen. Daar steek ik de grote rotonde in de weg Edam - Hoorn over. Althans, dat denk ik. Van rechts komt een blauwe Kia Picanto met hoge snelheid aanrijden. Ik mag toch hopen dat de bestuurder nog voor de haaientanden tot stilstand komt. Nou nee, dat lijkt niet te gebeuren. Ik rij met 30 km/u de rotonde op en wil volgens goed gebruik zo weinig mogelijk snelheid verliezen.

De bestuurder van de Kia heeft me veel te laat in de gaten en komt slippend tot stilstand, nog een meter verder dan het ook blauwe autootje op de Google Streetview foto. Door hard te remmen, met dank aan de grote remtrommels, sta ik net op tijd stil. Er is nog een halve meter tussen de neus van de Quest en het linker portier van de Kia. Een ontredderde mevrouw staart me door het raam aan en roept 'er is daar toch een fietspad'. Ik zeg haar dat ik helemaal niet van het fietspad gebruik hoef te maken. Mevrouw kan niet verder rijden en gaat aan de kant staan om bij te komen.

Ik vervolg mijn weg en zie kilometers verder de blauwe Picanto langzaam achter me rijden. Ik ben de beroerdste niet, stop en klim uit de warme Quest. Mevrouw wil graag nog even met me praten, ze is nogal van slag. 'Ik moet het van me af praten'.
Ze zegt me daar werkelijk niet verwacht te hebben en heeft de rotonde alleen op auto's gescand. Ze vraagt zich af of ik er wel mag rijden. Dan valt me op dat ze een pantalon behorend bij een politie uniform draagt. Als ik haar vraag of ze mogelijk politie agente is, blijkt dat te kloppen. Ik leg haar uit dat ik daar wel degelijk mag rijden.
Nu ze vaststelt dat ik er nuchter onder ben, is ze opgelucht en kan haar weg weer vervolgen. Als we uitgesproken zijn komt de bemanning van een politiewagen vragen of wij ons gesprek op een parkeerhaven willen vervolgen.

Lezers die eerder vandaag deze post lazen zien nu een nieuwe eerste 'opname'. Kees Schouten maakte me attent op de mogelijkheid om een interactieve versie van Google Streetview in mijn blog op te nemen. Kees, bedankt voor de tip.