zaterdag 14 mei 2011

Molen- en gemalendag

Vandaag is het weer minder vriendelijk dan de laatste tijd. Het is ruim 11 graden en het waait met Bft 4 stevig. Lange broek en lange mouwen blijken hard nodig. Eerst naar Kees in Heerhugowaard dan door naar Oostwoud waar Jan Geel aanhaakt. Jan rijdt vandaag met wielkappen en een nieuw model racekap. Eerlijk gezegd lijkt ie inmiddels veel op een andere bekende kap :).
De wielkappen en racekap geven Jan vleugels. Tegen de stevige noordwesten wind kan Jan zonder problemen tussen 45 en 47 km/u blijven rijden. Let wel, Jan is 70 jaar. Ik kan het bijbenen maar helemaal open en zonder wielkappen gaat de hartslag soms richting wedstrijdfrequentie. Kees raken we zo snel kwijt.
In Den Oever kijken we uitgebreid bij het gemaal Leemans. Daar staan veel historische motoren die generatoren of pompen hebben aangedreven. Het pronkstuk, een Kromhout dieselgenerator uit 1928 staat prachtig te draaien. Het tweetal restaurateurs is apentrots al moesten er kilo's roest uit de cilinders worden gebikt. Een modern gemaal is verder niet de moeite waard. Alles wat je er van ziet zijn een stukje van enkele pijpen met grote diameter. De elektromotoren zijn onder de vloer geplaatst en zijn qua formaat geen schaduw van de immense Werkspoor diesels die hier voor de Tweede Wereldoorlog draaiden.

Via Middenmeer rijden we zuidwaarts en langs de Langereis komen we bij de strijkmolens van Rustenburg. Deze molens zijn recent weer in ere hersteld en de molenvrijwilligers zijn actief met fondsenwerving en jagen op handtekeningen voor het behoud van de molens. Belangstellenden kunnen in een hoogwerker naar boven. Wel aantrekkelijk maar ook stervenskoud. Maar niet dus.
Als laatste nemen we een kijkje in het Huijgengemaal in Heerhugowaard. Oudere vrijwilligers ontvangen ons hartelijk en leggen uitvoerig alles uit. Een oudere heer laat ons ietwat besmuikt twee zogenaamde hoerenhondjes zien. Ik leg hier maar niet uit waarom ze zo heten :). Het kleine museum is zeer de moeite waard en de tentoongestelde spullen zijn vaak heel fraai.

Thuisgekomen kijken we naar een klein item over ons huis in het RTL4 programma 'Van Kavel tot Kasteel'. Voor de liefhebbers, morgen wordt het herhaald om 10.30 uur.
134 km, totaal nu 2510 km