zaterdag 26 december 2009

Motor helm vizier kan ook

Met veel plezier rij ik met het Botterscherm. Ik heb alleen hinder van de optische verontreinigingen in de ruit. Deels komt dit natuurlijk omdat dit lexaan niet bedoeld is voor optisch gebruik, deels kan het komen doordat mijn exemplaar wat te heet is geworden tijdens het in de vorm bakken in de oven. Eduard zal een nieuw ruitje voor me maken en tijdens de oliebollentocht kunnen we dan ruilen.
Helaas kan Eduard er maandag niet bij zijn, door een hersen infarct overleed zijn zwager vorige week zaterdag. Gecondoleerd Eduard en sterkte tijdens de crematie maandag.
Onafhankelijk van dit alles heb ik wat nagedacht over de mogelijkheid van een standaard vizier zoals motor- en scooter rijders dit gebruiken. Van deze vizieren staat wel vast dat zij optisch helemaal in orde zijn. Zoals bekend kijk ik met één oog. Dit is geen ramp, ik doe het er al mee sinds mijn achttiende jaar. Wel is het scherpstellen in de verte wat lastiger, dat gaat met twee ogen makkelijker. Met één oog is de neiging om op ongerechtigheden vòòr in beeld scherp te stellen heel groot.

Op naar Motoport Wormerveer aan de Industrieweg nr. 18. Een enthousiaste mevrouw laat me verschillende vizieren zien. Tot mijn verrassing zijn ze qua bochtstraal ongeveer gelijk of zelfs iets groter dan het Botterscherm. Wel zijn de meeste lager, maar omdat ik diep in de fiets zit zou dat geen bezwaar moeten zijn. Tot mijn nog grotere verrassing mag ik het scherm van mijn keuze gratis meenemen, 'is toch een demo exemplaar'. Hoe dan ook, het is heel aardig van de verkoopster van Motoport. Ik ga nog bekijken of ik het scherm t.z.t. zal bijzagen.
Zijn deze schermen duur? Nou dat valt wel mee. Scooter vizieren koop je vanaf € 13,95, motorhelm vizieren vanaf € 18,95. Voor € 25,- heb je al een krasvast exemplaar.

Eerst plak ik een drietal stukjes klittenband op het nieuwe vizier, dan maar een stukje fietsen. Het pakt heel goed uit. Het scherm houdt de wind uitstekend uit mijn gezicht. Ik probeer een stukje te rijden met het scherm iets omhoog zodat ik er onder door kan kijken. Ook nu blijft de windstroom vrijwel uit mijn gezicht, dit in tegenstelling tot het Botterscherm. Mogelijk komt dit doordat de luchtstroom over de iets gekromde ruit van het vizier blijft aanliggen.
Een klein voordeel kan zijn dat als ik wat recht op ga zitten, ik over de ruit kan kijken.
Eduard zal me - naar wens aan te passen - scharnieren opsturen.