zondag 12 augustus 2012

Rondje Denemarken, dag 6, Ribe (DK) - Egtved (DK)

Jan test Quest op betonblok
Vandaag rijden we via Esbjerg, Billund naar Egtved.
De route naar Esbjerg is prachtig. Licht glooiend, mooi wegdek, rustig verkeer, gewoon heerlijk fietsen. Ook nu weer doet de Montana het navigatiewerk. De plaats op het stuur is perfect, recht voor je neus en op de goede hoogte. Het grote scherm is heel fijn, zelfs met verschillende info vensters blijft er een royaal en scherp kaartbeeld over.

We passeren een rustpunt voor fietsers. Niet alleen vers water is er te tappen, zelfs perslucht voor het oppompen van de banden is aanwezig. De voorzieningen voor fietsers zijn sowieso behoorlijk goed.

In Esbjerg ontmoeten we Jan weer met de camper. Verse koffie met koek en een troostend woord voor Jan Geel.
Tijdens het binnenrijden van het havenemplacement moeten we door zware betonnen wegafzetting elementen doorlaveren. Jan ziet één van de betonnen kolossen over het hoofd en ramt er vol tegen aan. Het betonnen element wordt door de Quest een kwart slag gedraaid. Het maakt een verschrikkelijk lawaai. Gelukkig valt de schade mee, er is wat lak- en gelcoat schade, geen structurele brokken.

We koersen langs de kust en zien opeens een viertal immens grote beelden, norse mannen die over zee kijken. Het is zijn imposante kunstwerken en we maken wat foto's.

We verlaten de kust en gaan landinwaarts richting Billund. Ook hier weer mooie rustige wegen. De combines maaien en dorsen op verschillende plaatsen het graan. Plotseling hoort Jan een ratelend geluid onder in de fiets. De beide lagers van het kettingwiel zijn uit het kettingwiel gelopen. Cees heeft een oud reserve kettingwiel en die gaat er in. Gelukkig is er iemand van Velomobielonderdelen.nl mee :). Er zit nu een gedeelde kettingtandwielashouder in Jan's fiets.

In Billund rijden we even langs Legoland. Dat is geen goed idee. We worden door een suppoost gemaand snel voor de hoofdingang te verdwijnen. Als we niet snel genoeg reageren dringt de man hinderlijk aan. Hij wil nog wel op de foto, de rotzak.
Ook om andere redenen is het geen goed idee om bij de uitgang van Legoland te staan met de Questen. De kinderen zijn blijkbaar flink ontremd, want één joch springt in één beweging in mijn Quest. Ik schreeuw het joch toe dat ie op moet rotten. Dat doet ie ook, maar de moeder van het knaapje is boos dat ik hem zo toesnauw. 'U staat toch op Legoland'. Ja mevrouw, maar u bent inmiddels buiten de poort en nu mag u de koters weer zelf onder controle houden.

Het laatste stuk naar Egdved is het flink klimmen en dalen. Met alleen een middelste tandwiel vóór, de kleine is voor inbouw van de SRM verwijderd, is het een stevige klus. Om toch een redelijke cadans te houden is het nodig om tijdens de klim 300 watt te trappen.

Jan ontvangt ons met een koud biertje.
135 km fantastische kilometers. Totaal tijdens deze reis 895 km.

Rondje Denemarken, dag 5, Ribe (DK) - avond

In Ribe staan we op een eenvoudige maar schone camping. Na de rode bietjes, aardappelen en een biefstukje hijsen we ons weer in onze Questen om Ribe, het oudste stadje van Denemarken te gaan bekijken. Het barst van de toeristen en uiteraard worden we door diverse Nederlanders aangesproken.
We rammelen over de grote kinderkoppen door het oude stadje. De Risse dempers maken overuren. Nu de voordempers nog :).
Bij de ijswinkel zitten we even voor de deur en zien de vele toeristen nieuwsgierig om de Questen drentelen.
Het stadje is levendig en heeft een aardige zeehaven.

Wij worden aangesproken door een meneer die vertelt dat zijn oom in Kopenhagen 'ook zoiets' bouwt. Ik denk dat ie het over Carl Georg Rasmussen, de ontwerper van de Leitra, heeft. De man staat, maar valt van verbazing bijna omver. Het wordt een heel leuk gesprek over Rasmussen. We worden uitgebreid gefotografeerd en ik geef de man mijn visitekaartje mee. Hij zal alles aan Rasmussen overbrengen.
We lopen een lokale rondleiding gids met een stel toeristen tegen het lijf. Het behoeft geen betoog dat de aandacht voor het verhaal van de gids even niet interessant is.
Cees ontdekt een Vikingen museum. Voor Cees interessant omdat hij ook als Wieringer een viking had kunnen zijn.
Terug op de camping even de blog bijwerken. De camper die we mee hebben is een drie-persoons versie. Er zijn dus maar drie stoelen aan boord. Geen nood, de Quest heeft de beste stoel van allemaal. De kleine MacBook air doet het voortreffelijk en kan prima worden bediend in de Quest.