woensdag 8 augustus 2012

Rondje Denemarken, dag 2, Lauwersoog - Leer (DLD)

De eerste nacht in de camper is flink wennen. Een Vi-Spring matras is wel heel wat anders dan de dunne zitkussens van een 15 jaar oude camper. Het weer is direct prima, zonnig en met de wind nog uit westelijke richting. Eerst genieten we van een uitgebreid ontbijt. Dan volgen we een track langs de kust, de North Sea Cycle route. Duidelijk is dat de mensen die deze track maakten, met mountainbikes onderweg waren. We komen op paadjes waar de Quest maar net kan rijden. De track is ook niet zo recent, op een gegeven moment houdt de weg gewoon op. De betonplaten zijn opgenomen. Dat betekent terugrijden en een nieuwe route zoeken.
De Garmin Montana met daarin de Open Fietsmap voor noordelijk Europa op een 4 Gb Micro SD kaartje, is een fantastische GPS.
Je kunt er snel mee inzoomen om snel een route door een plaats te vinden. Ook uitzoomen tot een heel wijde omgeving met behoud van plaatsnamen, maakt het rijden echt geweldig. Cees heeft een Garmin Edge. Mag ik meestal voorop rijden, vanmorgen nam Cees het voortouw. Prompt raken we in het militaire gebied oostelijk van Lauwersoog de weg kwijt. Ligt niet aan Cees, maar aan de GPS. De Garmin Edge beeldt de heel kleine weggetjes en smalle fietspaden vaak niet af. Het grote scherm van de Montana geeft die informatie wel.
We genieten weer van het rijden door het Groningse platteland. Overal aardappelen en vooral veel graan dat bijna oogstrijp is.
Hoewel we het plaatsje 'Kleine Huisjes' passeren, is duidelijk dat de boerenstand in deze provincie er goed kaas van heeft gegeten hoe succesvol te opereren. De vele mooie boerderijen, 'Staete' heten ze hier, stralen luxe uit.
Bij een pauze komen twee werkwerkers naar de Quest informeren. Ze vinden het wel mooi. Op de vraag of ze een foto van ons willen maken, komt een volmondig ja.

Bij Delfzijl begint het te spetteren. Geen zware bui, dus de kap mag onderdeks blijven. Jan en ik rijden helemaal open, Cees rijdt met de carbon deksel van de toer/racekap. Alle drie fietsers hebben een deelbare carbon toer/race kap, ideaal voor een reis als deze.
Door het vele rijden op smalle paadjes hebben we na vijf uur nog maar 110 km afgelegd. Meerdere keren staan we voor hekken waar een Quest niet door kan. Rechtsomkeert dan en een nieuwe route zoeken.
Zuidoostelijk van Delfzijl worden we verrast door een groot aantal grafstenen op de dijk van de Eems. Daar moeten we meer van weten. Het blijkt dat het plaatsje Oterdum precies op de plek van de nieuwe dijk stond. Gewone huizen werden gesloopt, maar wat doe je met letterlijk eeuwenoude graven. De kerk werd gesloopt en in relief op de dijk gelegd. De grafstenen werden 6 meter hoger bovenop de dijk geplaatst.
Na 130 km en het passeren van het plaatsje 'Hongerige wolf' vinden we het welletjes voor vandaag. We kamperen aan de Eems in Leer.