maandag 5 oktober 2009

Bramen en peren

Tegen de middag komt Kees langs. Ik heb sinds vorige week dinsdag niet meer gefietst om de achillespees te sparen. Zaterdag is deze nog flink op de proef gesteld tijdens het plukken van peren in onze achtertuin.
Toch maar een stukje fietsen. Richting Purmerend is altijd een prettig begin van een tochtje. De achillespees houdt zich behoorlijk goed en het fietsen gaat fijn. Nog steeds heerlijk dat de fiets zo stil is. Wel verdenk ik de achteras van een kraakje, vooral in bochten naar links goed hoorbaar. Via Purmerend rijden we over de Oostdijk naar Oosthuizen. Daar rijden we langs het smalle fietspad naar Beets. Kees vraagt of ik hier al eens geweest ben. Ja hoor Kees, als je mijn blog leest, inclusief de foto's van de bloemen en een modderzee, weet je dat ;).
Na de knik in het fietspad naar Beets ziet Kees plotseling bramen, en niet zo zuinig ook. We stappen uit en doen ons tegoed aan werkelijk kostelijke bramen. Kees laat ze meestal links liggen, maar gaat nu ook aan de smikkel.
Het begint te motregenen en dat is voor mij het sein om de rit niet langer te maken.
Via Schermerhorn, Noordeinde en Driehuizen bereiken we weer samen De Woude. Kees wil graag van onze overvloedige perenoogst een paar soorten meenemen. Het worden conferences en twee zakken grote stoofperen. Ik zet er een foto bij, mogelijk weet een van de lezers welke rassen dit zijn.
Met enige moeite, zo'n 15 kg peren in je fiets merk je heel duidelijk, komt Kees op gang.
50 km

Brillen en hinderlijk geluid

Tijdens het fietsen zit ik met mijn hoofd in de wind. Mogelijk kan een klein windschermpje dit wat verbeteren, maar tot nu toe heb ik dit niet aangebracht. Wat mij steeds weer opvalt is het enorme lawaai dat een normale bril veroorzaakt. Nu weten de vaste lezers dat ik een geluidsneuroot ben. Het moet gewoon stil in de fiets zijn en liefst ook daarbuiten. Een enkele keer vergeet ik mijn fietsbril op te zetten. Zo gauw ik op snelheid ben wordt ik door het lawaai van de wind rond mijn normale montuur erop geattendeerd dat deze bril af moet. Nadat ik de Alpina Pro Sport 60 heb opgezet is het weer rustig.
Nu snap ik ook dat veel mensen het lawaai in hun Quest niet goed kunnen horen, op snelheid hebben ze door hun normale bril al zoveel lawaai om hun hoofd dat ze de fiets al snel niet meer als grootste geluidsbron ervaren.
De Alpina is een mogelijkheid, iedere andere bril die de luchtstroom goed geleid is natuurlijk OK. De Alpina heb ik laten voorzien van een groot glas en is standaard uitgerust met een donker opklikbaar scherm. Het polycarbonaat daarvan is goed tegen krassen beschermd. Ik heb de bril nu 5 jaar in gebruik en er is nog geen noodzaak tot het vervangen van schermen.
Al degenen die een stille Quest willen, eerst even het geluid van je bril elimineren.