vrijdag 17 augustus 2012

Rondje Denemarken, dag 11, Otternforde - Schweiburg

De camping blijkt een vrij rumoerige bedoening te zijn. Vermoeide lange afstand fietsers gaan vroeg slapen. De andere campinggasten nemen nog een biertje en een snack. Dat doen de Duitsers duidelijk hoorbaar en met verve. Veel hinder hebben we er niet van, we slapen snel.
Zelden hebben we zoveel dikke mensen gezien.
's Avonds lopen we naar de dijk en zien in het donker vele zeeschepen van en naar Hamburg varen.
's Morgens hoor je op de nog stille camping de scheepsmotoren dreunen.

Als we willen vertrekken blijven de drommen mensen langskomen om te zien wat 'dass für 'ne Kisten sind'. We hebben gisteren ook al uitgebreid mensen ingelicht over onze fietsen.
Als ik mijn fiets pak veert ie wel erg soepel. De achterband is bijna leeg. Ik wissel de Furious Fred 58 voor een 50. Helaas wil ie niet mooi rondlopen en we krijgen dat ook niet direct goed. Thuis zou ik het risico van 6 bar erin wel durven nemen, nu niet. Met het hobbelpaard, hoe harder we rijden hoe minder last, ga ik en route.

Wij rijden zuidelijk van Cuxhaven naar de kust in de richting Bremerhaven. Veel verkeerslichten en slechte fietspaden doen ons afwisselend op de rijbaan en op het fietspad rijden. In Bremerhaven wacht de veerboot en brengt ons naar de overkant van de Weser.
Bremerhaven blijkt een moderne skyline te hebben. Het grote gebouw is kennelijk geïnspireerd op het gebouw in Abu Dhabi.
Als Jan de pont wil afrijden roept de pontbemanning 'stop'. Jan stopt niet direct en krijgt nog drie keer 'STOP' om zijn oren. De laatste keren worden bepaald onvriendelijk geschreeuwd. Wat Jan niet weet is dat het fietspad even verder is geblokkeerd.

We rijden nu het schiereiland Butjadingen op. De temperatuur is nu 26 gr. C en er is vrijwel geen wind. Dat zijn heerlijke condities om even wat trainingsarbeid te leveren. Het fietst op het mooie asfalt achter de dijk heerlijk licht. Ik voer de snelheid op tot 50 km/u. Cees heeft dat direct in de gaten en probeert in mijn wiel te komen. Dan maar even aanzetten tot 58 km/u. Cees houdt me aardig bij. Zou ie voor de tijdrit op Texel soms stiekem getraind hebben? Jan vindt het wel mooi zo. Hij heeft al behoorlijk last van de warmte en wil zich niet opblazen.

Op veel plaatsen zien we grote gassilo's, grote groene mutsen bij de boerenbedrijven. Het lijkt erop dat de boeren hier in Duitsland meer krijgen dan de 7 ct in Nederland voor hun opgewekte kilowatts. In Nederland kunnen de boeren hier niks aan verdienen nu de subsidies zijn beëindigd.

We spreken af elkaar te ontmoeten in Fedderwardersiel, een aardig vissershaventje. We rijden door het dorpje en langs de oever van de Weser. Van een strand is geen sprake, de oevers zijn van stortsteen dat met beton aan elkaar zit. Ook groeit er riet in het water. We vinden Jan en drinken koffie met smakelijke appelkoek.
Na de koffie maken we het rondje in de kop van Butjadingen rond en koersen naar onze campingplaats voor vandaag. Die bevindt zich in Schweiburg. Een advies, ga daar nooit heen. Meer dan 45 euro voor een shabby ogende camping met aftandse voorzieningen. Wat een verschil met de supercamping van gisteren.

Ik plak de lekke binnenband en de grote 58 mm slof kan er weer om.
Op de camping achter de hoge zeedijk is er geen ontvangst voor de DROAM. Ik pak de Giant en rij naar een dijkopgang. Bovenop de dijk is er perfecte 3G ontvangst en is uploaden van bericht in enkele seconden klaar.
123 km, totaal nu 1451 km.