maandag 24 november 2008

Beter afleesbare hartslagmeter

Ik fiets vaak met een hartslagmeter. Het geeft een beeld van hoe hard je op een gegeven moment werkt. Ook de conditie is er goed mee te meten. Ik weet al jaren dat als de conditie op orde is, ik 30 km/u met hartslag 90 moet kunnen rijden. Evenzo moet ik 40 km/u halen met hartslag 120. Tijdens wedstrijden weet ik vrij precies hoe lang ik welke hartslag kan volhouden.
Een tijd geleden ontdekte ik dat gewone hartslagmeters reageren op andere hartslagmeters, je hartslag kan zo maar verdubbelen. Een ander hinderlijk verschijnsel is dat een standaard hartslagmeter in de buurt van spoorlijnen geheel uitvalt. In een van mijn vorige Quests bleek de normale analoge hartslagmeter vrijwel continue van slag te zijn. Dit leek te komen door weerkaatsing van de hartslagmeter signalen tegen de deels van carbon voorziene romp. Dezelfde analoge hartslagmeter doet het overigens in mijn huidige fiets weer goed.
Om al die redenen ben ik overgestapt naar een gecodeerde en ook digitale hartslagmeter. De Nike Triax bleek een prutsding. Er kwam snel vocht in het horloge en na het verwisselen van een batterij moest er een ingewikkelde reset procedure plaatsvinden.
Roy Siep van hartslagmetershop.nl adviseerde mij toe een Sigma Onyx Fit hartslagmeter. Simpel systeem dat tot op de dag van vandaag goed functioneert. Ik wil niet meer dan de hartslag en de tijd goed kunnen zien in één oogopslag. Dat kan de Sigma Onyx Fit inderdaad. Alleen de tijd wordt wel erg klein afgebeeld en dat betekent bij wat mindere goede lichtcondities dat ik het met mijn ene oog niet kan zien. Helaas is dat niet te verhelpen en daarom moet er een opvolger komen. Ook van Sigma is er de Sigma Sport Onyx Classic. Dezelfde digitale borstband, een iets helderder scherm en grotere karakters voor de tijd. Het is een midden formaat klokje, comfortabel omdat het licht is en geen grote transpiratiebron is. De Classic kan wel veel meer dan alleen de hartslag meten, ook calorieën verbranding, vetpercentage verbranding, stopwatch e.d. Op een computer uitlezen is niet mogelijk, maar dat houdt me niet bezig.
Om de prijs hoef je het niet te laten, momenteel voor 39,95 euro in de aanbieding bij hartslagmetershop.nl, gratis thuisbezorgd. Grappig is dat beide horloges tegelijkertijd op dezelfde borstband werken. De klokjes stellen zich zelf in op de frequentie van de borstband. Heb ik mooi een reserve borstband.

De rechter foto is de huidige Sigma Onyx Fit, de linker foto is de nieuwe Sigma Sport Onyx Classic.