zondag 26 december 2010

1e prototype toer/race kap gereed

Vanmiddag komt Jan Reus met 2 prototypen van de gedeelde tour/race kap achterin zijn Quest op De Woude. Ze passen keurig achterin de fiets, dus de eerste doelstelling dat de kap achterin de fiets mee moet kunnen, is bereikt.
Jan heeft een carbonvezel kap en een glasvezel kap in fluor groen geel mee.
Mijn schuimkap is door het talloze malen opvouwen niet zo fraai meer. Die kap zal voor verdere proefnemingen voor de gedeelde racekap worden gebruikt. Er komen vier Tenax drukknoppen op de schuimkap. Klittenband zal zeker niet voldoende houvast bieden om de kap met harde wind op de fiets te houden. De Tenax drukknoppen liften de kap enkele millimeters boven de schuimkap. Dat is niet zo erg omdat het vizier en de deflector er nog voor zitten. Jan denkt het in de mal te kunnen verfraaien al is dat zuiver cosmetisch.

De geel gespoten polyester kap blijkt niet voldoende stevig om een solide geheel te krijgen als het gat voor het vizier eruit is gezaagd. We gaan verder met de carbon kap.
Jan zaagt, na uitvoerig meten en afplakken, met de Fein Multitool de ruimte voor het vizier uit de kap. Het vizier wordt opnieuw verfijnd en we maken een zeer nauwkeurige halve mal. Ik hou me bezig met het knippen van het nieuwe vizier uit 1 mm Lexan. Dat is een klusje dat je maar één vizier volhoudt, wat is dat spul taai. Maar eens kijken naar een kleine lintzaag.
Als de kap wordt samengesteld blijkt de passing nog niet perfect. Dit wordt veroorzaakt door de te brede strip in de messing en groef en kunnen we hier niet direct verhelpen. Ook is de zichthoek nog niet zo groot als bij de huidige racekap. Dat zal Jan door aanpassingen in de mal verbeteren.
Het vizier past nu perfect op de kap en sluit nu boven ook prachtig op de rand aan.
Morgen zal ik wat foto's maken van het complete resultaat en ga ik er ook voor het eerst een stukje mee fietsen.