zaterdag 24 september 2011

Vlot rondje Noord-Holland

Kees van Hattem kwam gisteren met echtgenote Marian in de Alleweder koffie drinken. Ik vertelde hem dat ik vandaag een rondje Noord-Holland zou gaan rijden. Geen reactie :). Betekent dat de snelheid geen discussie zal opleveren.
Die snelheid komt er aanvankelijk niet in. Wegwerkers hebben 70 bomen langs de N246 omgezaagd en alles ligt onder de takken.
Als de bomenzagers mij zien willen ze wel even wat takken aan de kant slepen en kan ik er langs.

Het is prachtig weer, een lichte zuidenwind en een zonnetje. Het is nu nog fris maar de temperatuur zal vanmiddag tot tegen de 20 graden oplopen. Voor ik vertrek maak ik even een nieuw vizier en prijs me even later gelukkig daarmee. Een meeuw deponeert een grote flats op het vizier. Een deel loopt omlaag en via het neopreen afvoergootje komt er niks op mijn kleding terecht.
De snelheid zit er meteen al lekker in. 50 km/u met hartslag 128 is niet slecht.

Uiteraard houdt Alkmaar me flink op. Voorbij Koedijk kan ik pas lekker fietsen. Het hoeft helemaal niet hard te gaan, maar tussen 45 en 47 km/u gaat het zonder buiten adem te raken. De lucht is vol vogels. Grote groepen kieviten fourageren op onder water gezette landerijen. Ze hebben nu nog de tijd om wat op te vetten voor ze aan de lange vlucht naar het warmere zuiden zullen beginnen.
Ik stop even bij het Texaco station en eet een banaan.

Al snel stap ik weer in om naar Den Oever te rijden. De wind komt nu schuin rechts voorin maar het mooie wegdek maakt nog steeds een dikke 40 km/u makkelijk haalbaar. In Den Oever zijn de vogelringers weer actief. Ik eet een broodje en kijk of de mannen terugkomen. Dat is niet het geval. Door naar Medemblik. De lange rechte weg is deels opnieuw geasfalteerd. Best prettig, maar volkomen onverwacht zitten er nog steeds flinke gaten in de weg. Er komt me een heel grote trekker met geladen aanhangwagen achterop. Dat ding gaat best hard en ik probeer aan te pikken. Dat lukt en met 53 km/u kan ik goed in de slipstream blijven. Bij het versnellen tot ruim 55 km/u moet ik wel even stevig aanzetten en zie de hartslagmeter even op 147 staan.

In Medemblik mag ik even stoppen voor de stoomtram. Altijd leuk om te zien hoe een groep vrijwilligers, zonder uitzondering zeventigers, de locomotief glimmend weet te poetsen. De Quest is zelfs in de lak te zien.
Bij Kwikkel in Medemblik wil ik wel een kop koffie. Ik raak in gesprek met een wielrenner. De serveerster vergeet me totaal en ik ga maar eens kijken of dat de nieuwe standaard is. Gelukkig niet, de serveerster verontschuldigt zich netjes.

Via de zuidkant van de Wieringermeer, het asfalt is ook daar deels gerepareerd, rij ik naar Heerhugowaard. Een ouder stel rijdt door een wegversmalling en slingert wat. Mevrouw slaat plotseling linksaf. Gelukkig heb ik de ruimte om naar links uit te wijken en ik kom in een strook gravel tot stilstand. Ik ben niet vriendelijk tegen mevrouw. Horen wat ze zegt kan ik niet, interesseert me ook niet. Ik heb Mumford en Sons weer eens aanstaan en vergeet het incident maar snel.

Na drie uur en drie kwartier heb ik de 140 km afgelegd. Gemiddeld 36 km/u maakt het een vlotte rit. Daarvoor is 2000 Kcal en een gemiddelde hartslag van 107 nodig geweest.
Mooie vlotte rit met prachtig rustig weer.