dinsdag 15 september 2009

Paraplu, paarden en verbrand duin

Kees is tegen de middag op De Woude. Eerst gaan we een paraplu kopen. Een paraplu kopen? Voor in de Quest? Jazeker. Na mijn eerdere experimenten met een anti-zon pluutje, wil ik nu kijken of er twee vliegen in één klap te slaan zijn. Sloeg mijn baby-pluutje bij snelheden van 30 km per uur om, de paraplu's van Senz moeten van Bft 7 tot 10, afhankelijk van het model, overeind blijven. In Wormerveer hebben ze een zilverkleurige mini-Senz op voorraad. Het regent, dus meteen de plu opgezet. Heel verrassend is dat de plu zonder enige moeite vast te houden is en zich automatisch met de afgeknotte voorzijde naar de wind richt. Het lijkt nauwelijks extra moeite te kosten om ook op hogere snelheden met de paraplu te rijden. Ik accelereer naar ruim 40 km per uur en de plu geeft geen krimp. De klap wind van tegemoet komende vrachtauto's doen de mini wel wat fladderen, maar verder gebeurt er niks. Nu nog even bekijken of er een bevestigingsmogelijkheid te maken valt. Het pluutje laat zich opvouwen tot een pakje van 25 x 6 cm met een gewicht van 270 gram.

We rijden naar de duinen bij Castricum aan Zee waar Kees een tweetal oud-collega's ontmoet. Onderweg liggen de Schotse Hooglanders te herkauwen en keuren ons geen blik waardig.
In het Woud is enige paniek, er lopen twee paarden op de rijbaan. Een doortastend meisje weet de dieren van de weg te krijgen. Ze lopen nu op een terreintje met nogal wat openingen. Ik zet de Quest voor de doorgang naar de straat zodat de beesten niet direct de weg op kunnen. Even later arriveert de eigenaresse en worden de paarden naar hun weide geleid en het hek, dit keer goed, gesloten.
Kees wil wel even naar de duinen bij Schoorl, prima idee. We rossen weer over de schelpenpaden, maximum snelheid dit keer 55 km/u. Kees glundert van oor tot oor, het ging mooi hard.
Het door de vlammen verteerde bos en duin maakt veel indruk. Wel mooi is te zien dat de natuur nu al weer onstuimig aan het herstel werkt. Een verkoolde graspol laat al weer nieuw uitgelopen bladeren zien. Terwijl Kees staat te praten met een viertal oudere wandelaars, rij ik de Quest naar beneden voor een paar foto's.
Via Schoorl dorp rijden we naar het Noord-Hollands kanaal om via Alkmaar vlot terug te zijn op De Woude.
78 km