dinsdag 6 april 2010

Bandentest 26" banden tire review

Vanmorgen zijn Kees van Hattem en Jan Geel van de partij om een reeks van 26" banden te testen. De afstelling van de patten is nu optimaal en de meetkar loopt nu mooi rechtuit. Vandaag zijn de volgende 26" banden aan de beurt.

-Vredestein Perfect Moiree 54 draad 905 gram
-Schwalbe Big Apple lite skin 50 vouw 670 gram
-Schwalbe Super Moto 60 vouw 690 gram
-Schwalbe Kojak 50 draad 590 gram
-Schwalbe Furious Fred 50 vouw zonder antilek 295 gram
-Geax Tattoo light 58 vouw 590 gram

Binnenbanden
In de Geax en Super Moto zijn Schwalbe AV13F binnenbanden gebruikt, in de andere banden zijn Schwalbe AV14 binnenbanden gebruikt.

Montage
De Perfect Moiree (PM) en de Kojak monteren redelijk goed, de Super Moto en Big Apple lite skin moeilijker. Vooral de Super Moto is, weet ik uit ervaring, een lastpak.
Het makkelijkst leggen de Furious Fred en Geax om.

Werkwijze
Alle banden worden met een compressor en een geijkte manometer opgepompt tot 1 bar boven de hoogste te meten waarde. Daarna wordt druk uit de band gelaten tot deze binnen 1/10 bar op de gewenste druk staat. Er wordt steeds eerst met een hogere waarde gemeten, vervolgens met een 1 bar lagere waarde tot de laagste waarde 3 bar.
Elke band wordt bij elke druk twee keer gerold. De eis is dat de beide waarden binnen 1% van elkaar moeten liggen. Is die afstand groter, van de 50 uitrolproeven was dit 3 keer het geval, wordt een derde proef gedaan. De waarden worden opgeteld en gedeeld door het aantal proeven.
Het plateau van waaraf 'gelanceerd' wordt is 15,5 cm hoog. De laagst gemeten uitloopafstand is 30,16 meter (Kojak op 3 bar). De hoogste gemeten afstand is 55,63 meter (Geax op 6 bar).

Banddruk
Alle banden zijn getest op drukken van 3, 4, 5 en 6 bar. De Kojak als enige aanvullend ook op 7 bar.

Geluid tijdens rollen
De Kojak en de Geax zijn tijdens het rollen niet hoorbaar. De Perfect Moiree maakt een hoog zingend geluid. De Big Apple, Super Moto en Furious Fred zijn goed hoorbaar, de Furious Fred het meest.

Test winnaar
De verst rollende band is de Geax Tattoo. Nummer twee is de Super Moto. Nummer drie is de Furious Fred. De verschillen tussen deze winnaars blijven binnen 5%.
De middenmoot wordt gevormd door de PM op de vierde plaats, en de Kojak op de vijfde plaats.
Teleurstellend laatste wordt de Big Apple.
De eerlijkheid gebiedt wel te vermelden dat de nummers 1, 2 en 3 geen anti-lekbescherming hebben, de laatste twee wel.

Opvallend is de vlakke curve van de Geax. Op 3 bar loopt deze band verder dan de PM, de Big Apple en de Kojak op 6 bar.

Het is al laat in de middag en de schoonmaakster wil de 60 meter lange gang dweilen. We meten de afstanden op en schrijven die waarden op de schilderstape die iedere uitloopafstand markeert. Daarna vullen we die waarden in op het geprinte spreadsheet. Tenslotte nemen we alle tapes van de vloer op en plakken die op de achterzijde van de spreadsheets. Dit voor eventuele controle achteraf.

We doen nog één proef met een band waarvan we heel graag willen weten hoe ver die komt, de Durano 26". De uitslag verrast ons niet. Morgen gaan we door en zal ik jullie, mede namens Kees en Jan, nog meer banden tests voorschotelen, zowel in 26 als in 20".
Een gedetailleerde uitslag volgt zo spoedig mogelijk.