dinsdag 4 augustus 2009

TerraCycle en kettingloop Quest, een probleem

Trouwe lezers weten dat ik al een tijd aan het modderen ben met een hinderlijk geluid onderin de Quest. Het TerraCycle kettingwiel zou de Quest stiller moeten maken. Dat lukt inderdaad de eerste kilometers, daarna is de 'winst' t.o.v. de nylon kettingrol weer weg.
Ik heb eerder aan Velomobiel.nl voorgesteld het kettingwieltje op een spibaan te zetten waardoor het kettingwiel automatisch recht in de kettinglijn zou gaan lopen. In Dronten werd dat niet nodig gevonden. Het ratelende geluid bleef. Met Kees hebben we geëxperimenteerd met de kettingbuizen, naar voren, naar achteren, niks hielp.
Zou het dan toch aan het kettingwiel zelf liggen? Ymte stuurt me een nieuw exemplaar dat Kees en ik gisteren monteerden.
Het geratel werd alleen maar erger, al is het intermitterende geluid weg.
Vanavond schrijft Maarten Sneep me dat de ketting mogelijk toch tegen de binnenkant van het kettingwiel aanloopt en dus daarmee het tikkende geluid veroorzaakt. Ik herinner me weer het gesprek met de mannen in Dronten over de spibaan en ik loop naar de garage om het gedemonteerde kettingwiel grondig schoon te maken en te inspecteren.
Wat ik zie, als het kettingsmeer is verwijderd, is nogal ontnuchterend. De binnenkant van de flens van het kettingwiel is op regelmatige afstanden gedeeltelijk ingevreten. Mijn vrees, met dank aan Maarten Sneep, dat het TerraCycle kettingwiel de schuine kettingloop niet aankan, wordt bewaarheid.
Ik zet de micro-Nikkor op de Nikon D700 en maak bij het TL licht in de garage een foto van het euvel.
Aan het zoeken is nu een einde gekomen, maar hoe lossen we dit nu op?
Ik denk aan drie mogelijkheden. De makkelijkste methode is van de flenzen van het TerraCycle kettingwiel een stukje afdraaien waardoor de ketting de flens niet meer raakt. Methode twee is een ander kettingwiel waarbij de flenzen iets verder van het tandwiel afstaan. Methode 3, en dat is naar mijn smaak de echt goede oplossing, is het kettingwiel over het asje, al dan niet voorzien van een spibaantje, laten lopen. Het kettingwiel gaat dan automatisch recht in de kettinglijn lopen, ongeacht met welk voortandwiel je rijdt.
Toch maar eens buurten in Dronten. Met zoveel technisch vernuft in huis moeten de mannen het idee van de spibaan toch vrij gemakkelijk kunnen realiseren?