donderdag 13 september 2012

Battle Mountain woensdag 12-9

Om 11.00 uur is er een uitgebreide briefing in het Civic Center. Alle rijders en hulptroepen krijgen hier een update over de resultaten van de ochtendritten. Ook allerlei organisatorische zaken komen aan de orde.
Om vijf uur in de middag vertrekt een oude schoolbus naar de Route 305. Jan en ik gaan mee. Na 20 mijl komen we op de plaats van de recordpogingen aan. De records worden gewoon op de doorgaande weg van Battle Mountain naar Austin gereden. Het verkeer wordt gewoon steeds een kwartier tegengehouden. Vlot na elkaar komen de eerste vijf deelnemers langs, steeds gevolgd door een eigen volgauto. Aan het eind van de poging staan ploegen klaar om de rijders veilig op te vangen. Dan mag het verkeer weer een kwartier rijden waarna de blokkade weer compleet is. Er worden vanavond drie heats van vijf ritten gereden.
De Nederlanders komen royaal aan bod. Jan Bos in Velox2 rijdt 123 km per uur. Helaas is er te veel wind en de poging wordt wegens ’illegal wind’ afgekeurd. Even later rijdt Sebastiaan Bowier in de Velox2 129 km/u. Dat is bijna dezelfde snelheid als vorig jaar.
Team Cygnus is heel goed bezig. Jan- Marcel van Dijken rijdt nu maar liefst 124,4 km/u.
David Verbroekken bespeurt teveel wind, wil niet onderuit gaan en houdt het bij 104 km/u.
Ellen van Vugt in de VeloxS scoort een persoonlijk record en komt tot 108 km/u.

Er worden nieuwe wereldrecords gebroken in een rug-aan-rug tandem en met een trike, een driewieler. Deze fietsen bereiken ieder een snelheid van 113 km/u.
Het fotograferen van deze snelheidsmonsters in niet eenvoudig. Met een eenvoudige compact camera ben je gauw uitgespeeld. De Nikon D700 met de nieuwe telezoom 70-200 is het betere gereedschap. Wel is de kleurtemperatuur moeilijk goed te krijgen. De laagstaande zon staat pal achter me. De opnamen nijgen dan naar rood te kleuren. Even later is de zon achter de bergen verdwenen en worden de opnamen weer blauwer van toon.

Na afloop is er in het Civic Center weer een briefing. Als iedereen binnen is wordt er gevraagd wie er nieuw in de zaal is. De hele Nederlandse delegatie neemt me ertussen en ze wijzen allemaal naar mij. Ok dan, even een praatje in het Engels lukt wel. Ook mooi de gelegenheid om het even over de VeloTilt te hebben.

Al met al een heel mooie dag. De sfeer onder de deelnemers is uitstekend. Als er twijfel is bij team Velox2 of een velg nog wel veilig bruikbaar is gaat Hans van Vugt proberen het wiel opnieuw te spaken. David van het Velox2 team poetst tegelijkertijd de fiets van Ellen glad.