donderdag 23 oktober 2008

De Woude - Dronten - De Woude

Gisteren meldt mijn vrouw dat ze vandaag uit winkelen wil. Prima, dan kan ik een 'stukkie fietsen'. Ik weet dat Matthijs Leegwater vandaag in Dronten zijn nieuwe Quest krijgt afgeleverd. Pé Koomen en Kees van Hattem rijden met hun Quest naar Dronten om Matthijs een escorte te verlenen. De feestvreugde is helemaal compleet als Ina, de vrouw van Niels Vogel, met Matthijs naar Dronten komt om de overgespoten groene Quest van Niels terug te rijden. Dat wordt straks een heel smaldeel Questen terug naar Noord-Holland.
Om half elf zit ik in de fiets. Heerlijk fris weer met nu nog een waterig zonnetje maar wel al een flinke wind. Om even voor 12.00 uur zie ik Kees en Pé op de toegang naar de dijk Enkhuizen - Lelystad staan wachten. Pé neemt het voortouw en hoewel Pé zegt dat ie niet hard kan fietsen, trapt ie met 37 km/u tegen de harde tegenwind in. Ik kan hem, net als Kees wel volgen, maar de hartslag staat soms tegen de 130 aan.
Als Pé vlak voor Lelystad een lekke achterband krijgt krijgen wij een beetje lucht :).
Pé kent de route door Lelystad op zijn duimpje en we zijn snel op de Wisentweg. Dan staat er politie en kunnen we door een enorme vervuiling door tractoren, niet door naar de Runderweg. De route die we nu verplicht moeten nemen is een flink stuk om, maar omdat ik deze omweg eerder heb gemaakt, mag ik voorrijden.
Bij Velomobiel.nl heerst de gebruikelijke rust. De afstelling van mijn remlicht wordt verbeterd en dan is het wachten op Ina en Matthijs. Die arriveren om twee uur waarna de Quest voor Matthijs wordt afgesteld.
Om kwart over drie, nadat Ymte op onze camera's een paar foto's heeft gemaakt, rijden we met z'n vijven richting Lelystad. Ditmaal via Swifterbant. Dit is één lange weg tot aan de dijk van het IJsselmeer. Kees krijgt een lekke band, maar al snel rijden we weer. We rijden zover door dat een wit bord met rode rand ons tot stoppen dwingt. Pé en ik denken dat we via de jachthaven Flevo Marine toch bij de dijk kunnen komen. Dat blijkt inderdaad te lukken en we komen onderaan de oprit naar de dijk Lelystad - Enkhuizen uit.
Ina rijdt voorop en kan tussen 34 en 36 km/u aanhouden, een prima snelheid.
Halverwege stoppen we even, maar iedereen wil naar huis en koffie drinken in de nabije uitspanning is er niet bij.
In Enkhuizen slaan Kees en ik af naar Hoorn, Ina, Pé en Matthijs gaan rechtdoor.
Vlak voor Avenhorn slaat Kees op zijn beurt af naar rechts om naar Heerhugowaard te rijden. De laatste 20 km rij ik door de invallende duisternis naar De Woude waar ik even na 19.00 uur aankom.
Een prachtige fietsdag is ten einde.
198 km.