woensdag 31 maart 2010

Langzaam fietsen en noodweer

Vanmorgen rij ik naar Heerhugowaard. In het kader van 'Heerhugowaard beweegt' en de nationale recordpoging om zoveel mogelijk fietsers in de pedalen te krijgen, trotseer ik de harde wind. Op de heenweg is die harde wind een feestje. Nog nooit heb ik zo makkelijk tussen 50 en 56 km/u gereden. Wel zijn de vlagen als de wind dwars inkomt verraderlijk.
Bij het gemeentehuis aangekomen is er geen sterveling te zien. Ik bel Kees, maar die neemt naar goed gebruik niet op. Marian dan maar. Dat lukt direct en zij belt Sebastiaan die ook mee zal rijden. Even later staan Kees en Sebastiaan naast me. Ik mopper wat op Kees, hij zat aan de koffie bij Sebastiaan en laat de GSM dan in de fiets :(.
Dan komen er allemaal druk organiserende jonge dames op de proppen. Wij krijgen een lint uitgereikt voor op de fiets. Er is veel belangstelling voor onze Questen van o.m. politie, medefietsers en de burgemeester.
Dan zet de stoet zich in beweging, de burgemeester voorop in een ... elektrisch ondersteunde tweepersoons driewieler. Zo'n 75 fietsers rijden een rondje van een kleine 10 km door Heerhugowaard. Normaal zeg ik 'hier wil ik nog niet dood gevonden worden', maar dat valt aardig mee. Vooral de ruim opgezette buitenwijken met veel water en gevarieerde bouw zijn het wonen wel waard. Op de meeste kruisingen staan verkeersregelaars en soms valt ons zelfs applaus ten deel.
Na afloop drinken we koffie bij Sebastiaans bedrijf Fisum. Hij zelf is weer 'heer' geworden, hij zit nu in het accountantspak. Met Kees rij ik een stukje mee en waag me dan aan het stuk naar Alkmaar. De wind is nu Bft 6 tot 7 en in buien nog meer. Als ik op de Schermerringdijk rij wordt de Quest heftig heen en weer geschud. Goeddeels heb ik de wind op de kop en dat is maar goed ook.
In Alkmaar haal ik bij Bever Zwerfsport enkele Icebreaker spulletjes op.
Weer in de fiets zie ik in het zuiden pikzwarte wolken aankomen. Het begint direct te regenen en snoeihard te waaien. Fietsers kunnen niet tegen de wind in fietsen en stappen af. Recht in de wind houdt de Quest zich prima, al zijn de slagregens niet prettig om in te rijden.
Het ergste is voorbij als ik op de Westdijk langs het Noord-Hollands kanaal aankom. De wind is nog steeds hard en de snelheid blijft beperkt tot een schamele 30 km/u.
Na 50 km ben ik toch wat opgelucht veilig thuis.