donderdag 5 februari 2009

Verkenner voor Fietsersbond

Theo van Soest is voor de Fietsersbond de doorgaande fietsroutes in Noord-Holland in kaart aan het brengen. Theo is bij de overgang van de Huygendijk richting West en Noord ten zuiden van Heerhugowaard, de weg kwijt. Of ik dit in kaart wil brengen. Natuurlijk wil ik dat. Kees van Hattem, hij kent als Heerhugowaarder de situatie nog beter dan ik, gaat mee. Eerst maar even bij Kees langs. Tijdens de koffie willen maar liefst drie rode katers tegelijk bij me op schoot. Als dat niet via de tafel lukt probeert één het vanaf de vloer. Het fijne tricot van mijn wielrenbroek vindt dat niet prettig en Kees bonjourt het katten trio naar buiten.
Hoe ga ik dit nou aanpakken? De Garmin Oregon GPS biedt uitkomst.
We starten steeds vanaf de Huygendijk, dat is in ieder geval de toe leidende weg. De huidige GPS track wordt gewist en we rijden de route langs het nieuw aangelegde fietspad tot onder de dubbele brug van de Provinciale weg. Eerst leggen we de route naar Alkmaar Oost vast. Onderweg maken we bij afslagen foto's. De tweede route, waarbij de GPS track van de eerste route wordt bewaard, start weer op het fietspad van de Huygendijk. Nu rijden we de route richting west om te stoppen bij de afslag naar òf de oprit van de brug in de Nollenweg, òf als je ervoor kiest linksaf te slaan, dan de route naar het noorden te rijden. Als laatste rijden we een route vanaf de Huygenweg aan de westelijke zijde van de Provinciale weg door de zuidelijker gelegen nieuwe tunnel onder de Provinciale weg. Deze weg leidt naar een prachtig nieuw geasfalteerde weg naar het zuiden richting het Noord-Hollands kanaal en uiteindelijk naar De Woude.
Kees rijdt nog een stuk mee tot aan de weg naar Stompetoren. Hier scheiden onze wegen.
Thuis laadt ik de tracks in Trailrunner en maak schermafdrukken. Er is in Trailrunner een knopje die dezelfde track direct in Google Earth toont. De bijgaande schermafdrukken laten de route zien vanaf de Huygendijk, onder de Provinciale weg door en dan naar de oprit van de brug in de Nollenweg.